Skip to content

ОСББ можна створити не тільки до 1-го липня

Inna Vnukova

Inna Vnukova

img_7193Про це та взагалі про створення ОСББ йшлося на прямій телефонній лінії «Влада на зв’язку» за
участі директора департаменту житлового господарства міської ради Владислава Грицая.

Як він повідомив, сьогодні у Дніпропетровську вже створено 680 ОСББ, ще близько 200 зараз, так би мовити, «в процесі»:

— Так, за Законом мешканці будинків комунальної власності мають створити ОСББ до 1 липня 2016-го. Але це не кінцевий строк. Люди думають, якщо до 1 липня вони не встигнуть утворити ОСББ, то більше ніколи цього не зможуть зробити. Навпаки, створити об’єднання співвласників багатоповерхового будинку ці співвласники можуть будь-коли за власним бажанням. Зараз у нашому департаменті спостерігається ажіотаж з цього приводу, але хочу заспокоїти людей, щоб вони не панікували – створювати ОСББ можна й після вказаного в законі терміну.

 

Як стало зрозуміло зі слів чиновника, закон «1-го липня» не в останню чергу націлений на те, щоб прописати механізм управління тими будинками, які поки що не створюватимуть ОСББ:

— Для тих, хто ще не визначився із компаніями-управителями та керівництвом власного ОСББ, хто обережно ставиться до процесу передачі будинків під повну відповідальність мешканців, цей закон передбачає своєрідну «страховку». Тобто ЖЕКи надватимуть свої послуги так само, як і раніше. Не буде так, що з 1 липня ті, хто не утворив ОСББ, залишаться без обслуговуючої компанії.

До того ж, Володимир Грицай розповів, що сьогодні вже є різні законодавчі ініціативи стосовно створення ОСББ, наприклад, подовжити строк реформи у житловій галузі. Крім того, компаній, які бажали б взяти на обслуговування звичайні старі будинки на додачу до своїх нових та «елітарних» поки що у Дніпропетровську не знайшлося. Тож серед скількох бажаючих та як саме проходитиме конкурс на визначення керуючих компаній, поки що невідомо:

— В законі порядок проведення такого конкурсу не прописано. Тож це питання вирішуватиме міська рада.

Питання ж, які ставили дніпропетровці начальнику житлового департаменту, були дуже різні. Приміром, таке: «Ми створили в нашому будинку ОСББ, і цього місяця вперше отримали нові платіжки. Вониі викликали як мінімум подив. Коли я звернувся до нашого керуючого ОСББ, щоб отримати договір на руки та розібратися, з чого складається така плата, він відповів: «Ми ні з ким з мешканців договорів не підписуємо. Ви такий перший, я не зобов’язаний вам нічого показувати». Як пояснив Владислав Грицай, керуюча компанія укладає договір із кожним мешканцем будинку з ОСББ. Більш того, кожному мешканцю компанія повинна надати для ознайомлення повний кошторис – з чого саме складається плата за її послуги: «Але, судячи з позиції того, до кого ви звернулись, думаю, у вашому випадку вже треба буде звертатись до суду».

На всі питання, які виникають у мешканців Дніпра під час створення ОСББ, можна отримати відповіді у працівників спеціального управління департаменту житлового господарства міської ради, яке розташовано за адресою: вул. Воскресенська (Леніна), 16. Тут можна також отримати профільну консультацію спеціалістів та відповідну літературу.

0317211270_0

Категория: Новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: