Skip to content

Зміни у порядку нарахування субсидій

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Від однієї до двох тисяч громадян щотижня звертаються до управлінь соціального захисту населення Дніпропетровської області за призначенням житлової субсидії.

Про це повідомила підчас брифінгу начальник відділу пільг та субсидій департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської облдежрадміністрації Олександра Давидовська.davudovskaya_alexandra

 

 

Мова йшла про зміни у порядку нарахування субсидій, що набули чинності з 1 травня 2016 р. Як повідомила Олександра Давидовська, зміни ці не такі й великі, але для деяких категорій громадян стануть відчутними. Але спочатку вона наголосила на тому, що так звана відміна пільг тим, хто отримує субсидії насправді абсолютно ніяк не торкнуться цих громадян:

— Як би резонансно це не лунало, це зовсім ніякого відношення не має до громадян. Пільговики цього взагалі не відчують, адже субсидії завжди призначались із урахуванням пільг. Фраза «Пільги не нараховуються» — це виключно стосунки між підприємствами ЖКХ та управлінням соцзахисту. Громадяни цих змін не відчують. За умови, що в неопалювальний період субсидія у громадян, які мають право на пільги, рахується у так званому нульовому розмірі, пільги також не припиняються – 25% у дітей війни, 50% учасникам війни, 75% учасникам бойових дій. Ці пільги в неопалювальний період залишаються.

Те, що буде відчутно для громадян, за словами Олександри Давидовської, стосується обрахування сукупного доходу при призначенні субсидій:

— Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену форму оподаткування та є платниками єдиного податку. Раніше ми враховували для 1-ї групи оподаткування один прожитковий мінімум, для 2-ї – два, для 3-ї — три. З 1 травня норму збільшено. По 1-й групі щомісяця буде рахуватися два прожиткових мінімума, по 2-й — три, по 3-й – чотири. При цьому до сукупного доходу таких осіб не враховуються інші доходи, які надає державна фіскальна служба до управлінь соціального захисту населення як доходи від підприємницької діяльності. Також збільшено доходи для громадян працездатного віку, які не працюють, не навчаються та не перебувають на обліку у центрі зайнятості – з одного прожиткових мінімум до двох. Якщо людина стоїть на обліку у центрі зайнятості, то в дохід враховується допомога по безробіттю. Змінено також доходи, які враховуються для студентів денної форми навчання. Тобто якщо громадянин є студентом вищого навчального закладу, проживає окремо від батьків і не отримує стипендію, в цьому випадку враховується дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.

Є виключення для громадян, які не працюють, не навчаються та не перебувають на обліку у центрі зайнятості або доходи яких менші за прожитковий мінімум, тому що особа може працювати на півставки, або отримувати заробітну плату, розмір якої менший від прожиткового мінімуму. Цей випадок може бути розглянутий на комісії з вирішення спірних питань, які є при виконкомах у кожному місті та районі. До такого громадянина може застосовуватися дохід на рівні одного прожиткового мінімума, але виключно на підставі комісійного рішення , яке складається на підставі акта обстеження.

Як розповіла Олександра Давидовська, змінено також термін, на який призначається с субсидія:

— З 1 травня 2016 року субсидія призначається з першого числа того місяця, в якому надійшли документи, але лише до завершення опалювального періоду. Тобто якщо громадянин звернеться зараз, у червні 2016 року, то субсидія буде призначена з 1 червня 2016 року по квітень 2017-го, або до завершення опалювального періоду за окремим розпорядженням селищного або міського голови. На наступний термін субсидія призначається автоматично. Таким чином, громадянам, які звернулися у березні 16-го і отримали повідомлення, що їм призначено субсидію з 1 березня 16-го по 28 лютого 17-го року термін автоматично подовжується до кінця опалювального сезону. Субсидія громадянам, які винаймають житло, призначається так само і подовжується автоматично, але на строк до завершення терміну дії договору оренди житла. Субсидія може бути подовжена за окремими зверненням цих громадян.

Не призначається автоматично субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива — тільки за особистим зверненням. Тож ті, хто отримував таку субсидію 2015-го року, повинні знов особисто звернутися для її призначення до управлінь соціального захисту населення. Ця субсидія надається готівкою один раз на календарний рік.

Пояснила Олександра Давидовська і ситуацію із переплатами за попередній опалювальний період 2015-16 р.р.:

— Завдяки теплій зимі люди змогли дуже добре зекономити. Суми переплати за послуги централізованого теплопостачання та індивідуального газопостачання, за послуги електричного опалення, що залишилися на рахунках, становлять від 800 до 8000 гривень. Раніше ці кошти залишалися на рахунках для подальшої сплати за житлово-комунальні послуги. Відтепер за рішенням уряду кошти, які перераховані управлінням соціального захисту населення і залишені на рахунках внаслідок економії, повертаються надавачами цієї послуги до бюджету. Тобто по багатоповерхових будинках при централізованому опаленні – в повному обсязі, як невикористані кошти субсидії. У випадку індивідуального.газопостачання – на рахунках залишаються кошти в еквіваленті вартості 100 куб.м. газу, надлишок газопостачальником повертається до бюджету. Так само з автономним електричним опаленням: сума, еквівалентна 150 кВт, залишається на особовому рахунку, а надлишок коштів, перерахованих управлінням соціального захисту, повертається до бюджету. Це не є причиною для обурення, тому що перераховані державою кошти не були використані, тому й повертаються до бюджету.

Олександра Давидовська також нагадала усім жителям Дніпропетровської області, що треба робити, щоб отримати субсидію на сплату житлово-комунальних послуг:

— Думаю, що у зв’язку із швидким та відчутним підвищенням тарифів навіть ті, хто раніше не думав долучитися до програми житлових субсидій, все ж звернуться за її призначенням. Тож сьогодні існує чотири способи подачі документів до управлінь соціального захисту населення для призначення субсидії.

По-перше, можна особисто звернутися до управління соцзахисту, отримати бланк заяви, бланк декларації про доходи та заповнити їх. При цьому треба мати документ, що посвідчує особу. Другий спосіб — скористатися послугами Укрпошти. Можна вдома заповнити заяву і декларацію, покласти у конверт та надіслати до управління соцзахисту поштою. Третій – подача документів в електронному вигляді через портал державних послуг igov.org.ua та четвертий – через сайт міністерства соцзахисту та праці України. Необхідно уточнити, що при подачі заяви та декларації через сайт igov.org.ua не потрібно звертатися до управління, аби поставити дату на зверненні та особистий підпис. Подача ж заяви на сайті міністерства – це «попередня реєстрація документів», і в цьому випадку треба буде особисто звернутися до управління соцзахисту, назвати номер своєї заявки, отриманий на сайті, та поставити дату та підпис на бланку заяви. При цьому субсидія буде призначатися саме з того місяця, коли буде поставлено особистий підпис на заяві.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: