Skip to content

Мережа закладів продавала розбавлений спирт із барвниками

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Поліція разом із громадськими активістами провела рейд із закриття «наливайок» у спальних районах міста. Про перший досвід такої співпраці розповіли журналістам співробітник оперативного підрозділу Головного управління Національної поліції в області Дмитро Патрелюк та представник громадської організації «Громадський контроль» Максим Мельник.
Фото1536
Проблема «наливайок» дуже гостра для всієї області. Дмитро Патрелюк наголосив, що поліція робить усе можливе для повного викорінення цього негативного явища з нашого суспільства.

— Це планомірна, щоденна рутинна робота поліції та її територіальних органів. Такі рейди проводяться щоденно, але, звісно ж, де та коли вони будуть, ми не анонсуємо. «Наливайки» – це наслідки, і наша мета — подолати причини їхнього існування.

Наразі ГУ НП проводить досудове розслідування кримінального провадження за фактом виготовлення, зберігання та пересування з метою збуту марок акцизного збору. У передмісті Дніпропетровська виявили цех із виготовлення фальсифікованої горілчаної продукції. Під час слідчих розшукових дій з його території вилучили значну кількість горілчаного фальсифікату, компонентів для його виготовлення, засобів виробництва тощо. Також виявили мережу закладів, до яких постачали фальсифікат – фактично або просто розбавлений спирт, або спирт, розбавлений із барвниками. фото2При опрацюванні цих закладів спільно з представниками громадських організацій задокументували і суміжні правопорушення, зокрема торгівлі пивом, іншими алкогольними та слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами та порушення порядку здійснення господарської діяльності. Всі ці факти зафіксовані співробітниками правоохоронних органів. Провадяться подальші слідчо-розшукові заходи з метою правильної кваліфікації дій кожного правопорушника та подальшого їх притягнення до відповідальності.
Усього під час рейду відпрацювали близько 40 закладів Амур-Нижньодніпровського, Індустріального та Новокодацького (Ленінського) районів. Діяльність одинадцяти з них після експертизи може бути кваліфіковано як кримінальне правопорушення. У такому випадку санкції – це штраф та конфіскація незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення або у більш тяжких випадках загрози життю та здоров’ю людей — позбавлення волі від трьох до десяти років. Вже зараз ці торговельні точки закриті, а їхні власники притягнені до відповідальності.фото1
Про свої враження від участі у поліцейському рейді розповів Максим Мельник з ГО «Громадський контроль».

— Я вдячний поліції за перший крок до відкритості та співпраці із громадськістю, раніше я й уявити собі не міг, що братиму участь у такому заході. Нас запросили не лише для того, щоб документувати правопорушення, а й для спостереження за діями поліцейських. Та, як виявилося, у присутності громади поліції також легше уникнути небажаних проблем. Уявіть, заходимо до генделика, поліція починає конфісковувати фальсифікат під нецензурну лайку кількох вже добре «розігрітих» відвідувачів… На щастя, їх вдалося втихомирити у законний спосіб.

Думаю, цей рейд – тільки початок співпраці поліції та громадськості. Ми будемо пильно стежити за розвитком цієї справи та створювати соціальний резонанс. Готові оприлюднювати у разі потреби імена, приміром, тих суддів, які, незважаючи на докази, надані поліцією, на підставі якихось незрозумілих приводів «завертають» подібні справи. Також ми пропонуємо міській владі розривати угоди про оренду місця з тими , хто продає фальсифікат. Тоді б усі відразу побачили результат таких рейдів, і не довелось би щодня йти додому після роботи повз генделики із нетверезими клієнтами. До речі, боротися з ними можна досить успішно – поруч із моїм будинком працювала саме така «наливайка». Скільки разів дзвонив до поліції я, мої сусіди… Але завдяки поліції, хоч і з другої спроби, але генделик закрили три місяці тому.
фото3— Ми дуже вдячні громадянам, які звертаються на лінію 102 та повідомляють про подібні випадки, — наголосив Дмитро Патрелюк. — У поліції наразі є законні сили та засоби для того, щоб вплинути на ситуацію із «наливайками». Дільничні інспектори мають право складати адміністративні протоколи про появу в нетверезому стані, порушення громадського порядку тощо. Тож спільними зусиллями цю проблему вирішити можна.

Категория: Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: