Skip to content

Дніпропетровському історичному музею подарували майже 100-річного «Кобзаря»

Nataliya Adamovich

Nataliya Adamovich

IMG_8152Книжку 1918 року, видану у Катеринославі, подарував історичному музею ім. Дмитра Яворницького дніпропетровець Андрій Плахотнік. Він розповів, що видання потрапило до нього випадково.

«Книжку мали виставити на аукціон, а я подумав: невідомо, в які руки вона потрапить, — сказав він. — Я запропонував власникам продати його мені. Вони погодились».

Від самого початку Андрій Плахотник знав, що «Кобзар» віддасть до історичного музею ім. Яворницького. Сьогодні книжку передали до колекції музею.

«Цінність «Кобзаря» в тому, що це репринтне видання 1908 року, — уточнив колекціонер, давній друг музею Дмитро Піркл. — Його видано за часів УНР, таких екземплярів залишилось дуже мало».

До речі, на титульному листі книжки вказано, що 5% від продажу піде на пам’ятник Тарасу Шевченку у Києві.

За словами співробітників музею, з «Кобзарем» ще будуть працювати, реставрувати його. Вони дуже задоволені подарунком — видання цього року в фондах музею ще не було, хоча колекція виданих творів Шевченка тут дуже велика, біля 3,5 тисяч. Є навіть прижиттєві видання.

Сьогодні ж Дмитро Піркл передав музею ще один цікавий подарунок — «Закладной с выиграшами лист Государственного дворянского земельного банка на капитал в сто рублей».

Євгенія Рождественська

IMG_8178 IMG_8187 IMG_8188 IMG_8189 IMG_8190

IMG_8185

 

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: