Skip to content

Перевидання книги Д. І. Яворницького «Дніпрові пороги» — значна подія для дніпропетровців

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

На цьому під час її презентації наголосила директор Національного історичного музею, заслужений працівник культури Надія Капустіна.

капусткина
— Дмитро Іванович Яворницький – яскрава особистість, відомий всьому світові історик, тому звертаємося до його спадщини, як до безцінного дару, з вдячністю і гордістю, — зазначила вона.

– Пишаємося тим, що ім’я цієї великої людини носить головний проспект міста. Він був не тільки музейником, а й археологом, істориком, лексикографом. Багато зробив в різних напрямках. Мало хто знає його як поета та письменника. Наш знаменитий земляк багато мандрував та мріяв оселитися у козацькому краї. Мрія здійснилася в 1905 році, коли його запросили керувати музеєм імені Поля, сьогодні це музей імені Яворницького. А наукові праці Дмитра Івановича — «Історія запорозьких козаків» та «Запорожжя в залишках старовини і переказах народу» читаються як художня література, з величезним задоволенням. Нещодавно ми презентували путівник по меморіальному будинку-музею Яворницького. А сьогодні презентуємо чудову роботу пана Олександра Савчука, який вийшов з ініціативою перевидати видання 1928 року. «Дніпрові пороги» — наша гордість і слава.

Видавець Олександр Савчук подякував за допомогу науковцям, працівникам будинку-музею Яворницького, музею Яворницького, Національного заповідника «Хортиця», інституту археології за суттєву допомогу.

Видана книга — не просто репринт, тут є сучасна передмова, збережений з нумерацією сторінок текст і ілюстрації Яворницького. Більше ілюстрацій завдяки Надії Іванівні знайшли в оригінальній якості – листівки, з яких сам Дмитро Іванович робив своє видання. Також є ілюстративний додаток, деякі з цих ілюстрацій публікуються вперше, це фотографії місцевості між Дніпропетровськом та Запоріжжям, фотографії саме Дніпрових порогів, про які пише історик.

Стилістично книга наслідує модерну стилістику 20-х років, яку видавці й намагалися відтворити. Книга дуже легко читається, відчувається письменницький талант. Хоча й зараз, як сказав Олександр Савчук, сумно читати книгу, бо це видання з серії «Україна, яку ми втратили». І пороги, які були затоплені.

Та для людей в Україні ця книга сприймається як своєрідна енциклопедія Дніпровських порогів. Її завданням у 1928 році було познайомити громадськість з таким унікальним явищем як Дніпрові пороги перед їх затопленням. Сучасні науковці ставлять за мету продовжити роботу в цьому напрямку.
Ольга Кардаш.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: