Skip to content

Завтра дніпропетровцям покажуть моновиставу — призер міжнародного конкурсу

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

На ІІІ Міжнародному фестивалі «Схід-Захід» у Кракові, де театральні колективи з України, Польщі, Німеччини та Грузії представили на розсуд глядачів і поважного журі 28 вистав, Дніпропетровський телетеатр став одним із кращих. Моновистава «Жінка, яка йшла поруч», підкорила серця глядачів та журі, і два почесні дипломи – тому пряме підтвердження.

ольга

Моновиставу «Жінка, яка йшла поруч» за п’єсою Т. Іващенко «Таїна буття» дніпропетровські театрали створили до роковин вшанування пам’яті Івана Франка. Режисер-постановник — заслужена артистка України Людмила Колосович (м. Львів), роль Ольги Франко виконала Ольга Бразинська.

— Франко не був би Франком, якби свій шлюб не перетворив у справу національну, щоб на прикладі власної сім’ї довести можливість єднання українського Заходу й Сходу, — говорить директор телетеатру Ольга Волошина. — Та нещаслива доля, сімейні непорозуміння, несприятливе ставлення до харківчанки Ольги Хоружинської галицької спільноти призвели до нервового перенапруження й психічного розладу жінки. І все ж у сюжеті про нещасливу жіночу долю актриса Ольга Бразинська грає не мелодраму, а висоту й трагедію жінки, яка стала заручницею жертовного кохання до генія. На жаль, воно принесло Хоружинській приниження, злидні, борги, безкінечні роздуми про те, а чи потрібна її душа, тіло, життя цьому генію? Невже дружина генія не має право на елементарну увагу, теплоту душі, людяність? Актриса нагадує поранену білу птаху-красиву, привітну, добру, відверту, якій невідомо за що нанесли смертельну душевну рану…

fran-4Любовна лінія моновистави, як відзначив відомий мистецтвознавець Андрій Тулянцев, представлена лейтмотивами недосяжної мрії, ліричної, зворушливої мелодії жіночого серця, яка є символом чистоти життя і сподівань Ольги Хоружинської. Експерт звернув увагу на те, що автори моновистави створили складне та цікаве інтертекстуальне поле, у якому перетинаються твори І.Франка (поезія, пісні на його вірші), класична й народна музика та сучасні сценічні технології. А екранно-сценічний вимір дав змогу розкрити ще й філософську вісь творчості Дніпропетровського телетеатру.
Виставу, яку так високо оцінили в Польщі та відомі критики, дніпропетровцям колектив телетеатру пропонує подивитися завтра, 30 квітня о 18.00 за адресою: узвіз Крутогірний (Рогальова), 9.

fran-3

Порадують тут цією виставою глядачів ще й 15 травня (за день до 130-ліття від дня весілля Івана Франка та Ольги Хоружинської) та 28 травня (на роковини дня смерті Івана Франка).

 

fran-2

Ольга Кардаш

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: