Skip to content

У Дніпропетровську дітей воїнів АТО і переселенців вчили розписувати великодні яйця

Марианна Стец

Марианна Стец

DSCN0725Майстер-клас відбувся у Будинку мистецтв на базі виставки «Мистецькі атрибути Великодніх свят».


Про пасхальні традиції малечі розповіли майстрині зі всієї України: Алла Буря, Наталія Лавринець, Ірина Пяшинцева, Ганна Поджаренко, Оксана Похилько, Ольга Іващенко та Людмила Терновська. Вони навчили дітей різноманітним технікам розписування яєць. До цікавих майстер-класів приєдналися 15 студентів, представники міської ради, члени комісій міської та районної рад з питань освіти, культури, молоді та спорту.

– В нашій виставці бере участь все більше майстрів зі всієї України. – зазначає директор Будинку мистецтв Валентина Слобода. – Ми намагаємося зробити її, так би мовити, живою. Адже набагато цікавіше, коли автори робіт під час зустрічей діляться своїм досвідом із усіма бажаючими та обговорюють один із одним перспективи розвитку народного мистецтва. Демонструємо здебільшого роботи, створені у народних жанрах, нагадуємо людям про українські традиції. В нашому краї писанкарства було меньше, а мальованок більше. Створюються вони за допомогою пензлика і фарб… До речі, жителі разних країн шанують яйце як символ незнищенності життя. В усьому світі є 12 пам’ятників писанці. В Румунії він сягає 27 метрів.

Кожна писанка має особливості розпису. Крім того, до кожного свята є певна символіка кольорів та орнаментика. В цих символах закодовано інформацію, яка відображає думки, почуття та побажання людини, що їх малювала.

Майстриня з міста Верхівцеве Алла Буря навчала дітей зображувати на яйці символ Катеринославщини – дубові листочки. Вони здавна символізують земну вісь, мужність, відвагу та хоробрість. Для розфарбовування майстриня використала оранжеву та зелену харчові фарби.

– Більшість діточок вперше тримали писачок у своїй руці, – говорить Алла Буря. – Гадаю, їм це обов’язково знадобиться у житті. Коли працюєш над писанкою, з’являється бажання зробити щось нове і нове. Особливо мені подобається писати ромбики із решіточками, які символізують українське поле, розорену землю. Можливо, це наш зв’язок із минулими поколіннями.

Малеча швидко опанувала елементи писанкарства. Наприкінці майстер-класу всі його учасники створили яскраве «писанкове» дерево. Після цього дітей пригостили пасхальними кексами.

Маріанна Стець, фото автора

DSCN0704DSCN0701DSCN0694DSCN0688DSCN0687DSCN0707DSCN0708DSCN0710DSCN0716DSCN0722DSCN0723DSCN0725DSCN0726DSCN0728DSCN0729DSCN0739DSCN0740DSCN0745DSCN0747DSCN0761

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: