Skip to content

Дніпропетровську Привокзальну площу віддадуть пішоходам

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Використати заплановану реконструкцію привокзальної площі Дніпропетровська як шанс втілити в життя мрію про місто без бар’єрів, неагресивне до пішоходів та велосипедистів — саме так хочуть розв’язати усі інженерно-логістичні проблеми навколо залізничного вокзалу автори проекту, розробленого групою SmartCityDnipro.‬

Ознайомитись із проектом, додати до нього свої пропозиції та презентувати свої розробки можна було цього понеділка у міській раді на круглому столі за участі громадськості, фахівців та міської влади, яку представляв заступник міського голови Михайло Лисенко.

Фото1032
Функціональна зручність та безпека площі, «живий», активний дизайн та максимально безбар’єрне середовище. Рейтинг пріоритетів розробників проекту пересічного дніпропетровця навіть вселяє надію, що може, і у нас колись буде так, як десь там, за кордоном… На першому місці – пішоходи, на другому – велосипедисти, далі – громадський транспорт, на передостанній сходинці – рух автомобілів. Останнє місце у рейтингу (та в усьому цивілізованому світі!) належить автопарковкам, або, за висловом проектантів, «купам металу», які крадуть у міста простір та нічого не дають натомість. Хоча парковки все ж таки на майбутній площі передбачені, але вже не в такій кількості.

Фактично увесь простір буде віддано тим, хто рухається, причому усі рухатимуться за своїми, найбільш для них зручними маршрутами. Відсутність бордюрів, однорівнева поверхня чи не усієї площі, відокремлення трамвайних ліній від автодороги. Пішоходні доріжки із забарвленням та різними поверхнями, кольоровий та абсорбуючий вологу асфальт. Підняті платформи зупинок громадського транспорту та переходи і велопереїзди на перетинах з місцевими вулицями і проїздами. Принциповий момент для авторів проекту – виключно наземні пішохідні переходи в усіх напрямках – «ми не заганятимемо людей під землю!» Стосовно ж так званої «зірки», яка збудила у декого нездорові фантазії, то утворилася вона під час з’єднання прорахованих фахівцями «точок тяжіння» пішоходів на призначених для них доріжках.12928306_810033912461887_8625005366122639149_n

А ще автори проекту взяли на себе сміливість та «насаджали» дерев просто по периметру площі, прямо перед виходом з вокзалу. Хоча для здійснення цієї мрії потрібна як мінімум добра воля залізничників. Адже це – вже їхня територія.

Долучитись до обговорення представлених проектів та надати свої пропозиції можна на сторінці групи SmartCityDnipro у Фейсбуці.

Ілона Полуніна

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: