Skip to content

Баяністи завойовують Дніпропетровськ

Юлия Мухина

Юлия Мухина

P1090369За традицією навесні, у Дніпропетровську відбувся ІХ Всеукраїнський фестиваль-конкурс юних баяністів та акордеоністів імені патріарха українського баянного мистецтва Миколи Різоля.

Цей фестиваль-конкурс ініціювала і закладала ще разом з видатним музикантом і нашим земляком Миколою Різолем директор ДДМШ №15 заслужений працівник культури України Марина Чекалкіна. А вже після Миколи Івановича незмінним головою журі став його учень — народний артист України, професор Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського Володимир Бесфамільнов. Серед членів журі також артисти заснованого М. І. Різолем першого квартету баяністів Національної філармонії — заслужені артисти України Роман Молоченко, Ігор Саєнко, Олег Шиян на чолі з народним артистом України Сергієм Грінченком. Вони завжди виступають на відкритті, ніби задаючи тон і планку всьому музичному форуму.

P1090101Організатори фестивалю — управління культури національностей і релігій
Дніпропетровської облдержадміністрації, міське управління культури
і мистецтв і, звичайно, ДДМШ №15. Дієву підтримку надав фестивалю депутат міської ради Володимир Федоренко, який уважно поставився до проблем школи збирається і надалі опікуватися нею, бо вона. по суті, є культурним центром на житловому масиві Перемога: провести ремонт великої концертної зали, допомогти у закупівлі інструментів, нот, тощо. Цього року на урочистому відкритті учасників привітала заступник міського голови Олена Молошна.

За два дні у конкурсних прослуховуваннях, що проходили у великому залі ДДМШ №15, взяли участь 76 солістів, 13 малих і 11 великих ансамблів, шість оркестрів народних інструментів з 13 міст і шести селищ України .

Оцінювалась майстерність юних музикантів у семи номінаціях. І в кожній знайшлись свої віртуози, іноді навіть доводилося ділити місце переможця між двома, а то й трьома виконавцями. А вони часто вражали не тільки самою грою, а й артистизмом, з яким вони трималися на сцені. Так овації залу викликали менша за свій баян жвава Катерина Машкіна (ІІ місце, ДДМШ №15, викл. К. Іванченко), дуже виразний Роман Сапунцов (І місце, ДМШ №3, Черкаси, викл. Н.Качор), справжній естрадний артист Владислав Грицун з Токмака (І місце, викл. С. Утєнкова). Відкриттям фестивалю став віртуозний виконавець Юрій Голіков (І місце, Артемівська школа мистецтв, викл. Б.Петух). По-чоловічому завзято виконує дует Миколи Синягівського та Артема Іщенка з Полтави (І місце, викл. В. Крятенко). Дуже зворушили усіх і викликали захоплення юні музиканти з Харкова: в їх ансамблі «Слобожанські візерунки» діти із вадами зору, але грають вони по-справжньому майстерно (І місце, ДМШ №13, викл. Ю. Пігар).

Ну, і врешті Гран-прі цього року дісталося оркестру народних інструментів з Дніпропетровської школи українського мистецтва ім.. О.Гончара (кер. В. Лобода).

Неможливо назвати усіх, навіть хто отримав перше місце, – переможців багато, і їхні виступи створили справжнє свято музики і залишили радісне відчуття, що в України жива душа, що не сякнуть в ній таланти. А значення цього конкурсу важко переоцінити, бо за час його існування лише у нашому місті значно побільшало шкіл, де діти можуть навчатися грі на баяні. І навіть географія конкурсу говорить про те, що баян активно завойовує не тільки села, а й міста України. Крім того, більше дівчат нині обирають цей важкий інструмент. Переможці минулих років за цей час вже розсіялися по країні – багато хто обрав музику своєю спеціальністю, і тепер вчаться в музучилищах, консерваторіях, грають на професійних сценах.

Тетяна Абрамова

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: