Skip to content

Директор «Дніпроводоканалу» відповів на питання про повірку лічильників

Inna Vnukova

Inna Vnukova

З 1 січня 2016 року набув чинности Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VII, який встановлює новий порядок повірки квартирних водомірів. Чи треба споживачам готувати гроші на повірку лічильників та скільки, яким чином відбуватиметься повірка та коли, нарешті, буде впроваджено новий порядок повірки водомірів у Дніпропетровську? Ми виклали усі питання, які ставили нам читачі газети «Наше місто», в інформаційному запиті до КП «Дніпроводоканал». Пропонуємо вашій увазі докладну відповідь директора підприємства Богдана Поп’юка.

Фото0846
— Для яких саме категорій споживачів у тарифи закладено повірку водомірів за рахунок «Дніпроводоканалу» та якими законодавчими актами це встановлено?

— Відповідно до діючого законодавства тарифи, які крім інших витрат включають витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування та ремонт квартирних засобів обліку, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також витрати на формування обмінного фонду квартирних засобів обліку холодної води, є тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Для КП «Дніпроводоканал» розмір тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), згідно Постанови НКРЕКП від 26.11.2015р. № 2868 складає:

5,57 грн. (з ПДВ) за 1 м³ – централізоване постачання холодної води;
4,05 грн. (з ПДВ) за 1 м³ – централізоване водовідведення.
Загальний розмір тарифу – 9,62 грн. (з ПДВ) за 1 м³

До складової цих тарифів включені витрати на повірку приладів обліку холодної води для абонентів-громадян, які мешкають в багатоквартирних житлових будинках і знаходяться на прямих розрахунках з КП «Дніпроводоканал».

— Чому з 1 січня 2016 р. не проводились повірки водомірів у споживачів за новим порядком?

— Тариф на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), який включає витрати з планової періодичної повірки приладів обліку холодної води введено в дію з 29 січня 2016 року.

Тобто, з дня офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» від 29.01.2016р. № 6, після реєстрації в Міністерстві юстиції України 11 січня 2016р. № 24/28154.

У зв’язку з чим, КП «Дніпроводоканал» не мало можливості до моменту набрання чинності Постанови НКРЕКП від 26.11.2015р. № 2868, виконувати роботи з планової періодичної повірки квартирних приладів обліку холодної води за рахунок підприємства.

— Коли саме в Дніпропетровську почнуться повірки водомірів у порядку, встановленому Законом № 1314-VII?

— Згідно існуючого порядку розрахунків за послуги водопостачання та водовідведення споживачі здійснюють оплату в поточному місяці за послуги використані в минулому місяці.

Тобто, КП «Дніпроводоканал» почне отримувати кошти за новим тарифом лише з березня 2016 року.

У зв’язку з чим, проведення робіт з планової періодичної повірки квартирних приладів обліку фізичних осіб – мешканців багатоквартирних житлових будинках які знаходяться на прямих рахунках з підприємством, розпочнеться з квітня цього року.

— Який порядок повірки водомірів буде встановлено для абонентів «Дніпроводоканалу»? Що входитиме до обов’язків власників водомірів та до обов’язків перевіряльників?

— Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 року № 474 «Про затвердження Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт», яка набула чинності з 01.01.2016р., КП «Дніпроводоканал» буде самостійно контролювати міжповірочні інтервали приладів обліку та, не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення періодичної повірки інформувати про це споживачів відповідним повідомленням.

Зазначене повідомлення буде містити строк доступу до засобу вимірювальної техніки.

Споживач, згідно затвердженого Порядку, повинен забезпечити доступ представника підприємства до засобу вимірювальної техніки у зазначений в повідомленні строк.

— Які наслідки для власників водоміра, якщо під час повірки буде виявлено його несправність?

-Тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) включають також витрати на ремонт квартирних засобів обліку.

Але, у разі несправності засобів обліку води, що не підлягає усуненню, відповідно до пункту 15 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою Кабінету України від 21 липня 2005 року № 630 плата за послуги вноситься згідно з нормативами (нормами) споживання з моменту виявлення несправності.

Або, згідно пункту 9 наведених Правил, споживач за власний рахунок може встановити новий прилад.

Пункт 4 статті 17 «Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації» передбачає наступне:

«Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України».
Порядок затверждено Постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 р. № 474.

Ілона Полуніна

Категория: ЖКХ

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: