Skip to content

20 тисяч малюків нашого регіону залишилися без протитуберкульозної вакцинації

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Прес-конференціяКандидат медичних наук, завідуюча кафедрою фтизіатрії ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», доцент Наталія Колісник звернула увагу на цю проблему ще й те через те, що Дніпропетровська область, незважаючи на тенденцію до стабілізації показника захворюваності населення на туберкульоз, входить у трійку лідерів з цієї хвороби після Одеської та Херсонської областей.


За її даними, минулого року в регіоні виявили 2,5 тисяч осіб з новими випадками захворювання. Серед них 133 дитини у віці від 0 до 18 років. Найбільше хворих на сухоти в Першотравенську, Кривому Розі, Тернівці, Орджонікідзе, Магдалинівському, Криворізькому та Петропавлівському районах. Смертність від туберкульозу минулого року скала 567 випадків або 17,3 осіб на сто тис. населення, у 2014 р. – 557 випадків або 16,9 на сто тисяч населення.

— Та зниження кількісних показників захворюваності не демонструє справжній стан справ із епідемією туберкульозу, — зазначає Наталія Колісник. — Для цього є кілька причин – не виявлені випадки хвороби, збільшення показника смертності та зростання кількості випадків захворювання серед дітей. Останні два роки припинена масова імунізація дітей через відсутність вакцини. Минулого року область отримала лише 8,6% від необхідної кількості вакцини від туберкульозу. Понад 20 тисяч малюків залишилися без вакцинації. І це спричиняє ріст захворювання серед дітей до 3 років. Сьогодні багато говорять про імунізацію від поліомієліту, проте лікарі-фтизіатри закликають не забувати про проблему з туберкульозом. Адже нині відповідальність за здоров’я дитини покладена лише на їхніх батьків. І більшість дітей залишається без імунітету до сухот.

Цього року лікарні регіону вакцину повинні отримати, та ніхто не гарантує, що її кількості буде достатньо для того, щоб вакцинувати усіх, хто знаходиться у зоні ризику. Серед проблем з лікуванням цього небезпечного захворювання – нестача спеціалістів з бронхоскопії та хірургів-фтизіатрів, спеціальних реагентів.

— Звертаємося до батьків з проханням бути уважними, зважати на те, з ким спілкується дитина,- говорить фахівець — Для малюка до року достатньо лише 2-3 годин перебування в компанії людини, яка хвора на туберкульоз, для того, щоб заразитися. Туберкульоз дуже підступна хвороба, і погано діагностується у малечі. Зокрема, не завжди виділяються мікобактерії, та важко взяти мокротиння. Для туберкульозу не існує окремих специфічних синдромів. Проте треба якщо дитина має поганий апетит, субфебрильну температуру, кашель, який довго не лікується звичайними муколітичними препаратами, не додає вагу, вередує, погано концентрує увагу та не цікавиться іграми, треба негайно звертатися до лікаря.

Ольга Кардаш

 

Категория: Новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: