Skip to content

Різні, але разом. Дніпропетровських християн 7 конфесій об’єднала молитва прощення

Марианна Стец

Марианна Стец

священикиВ день Прощеної неділі — останньої неділі перед Великим постом — на Алеї Небесної Сотні жителі міста разом із представниками семи християнських конфесій помолилися за мир в Україні та всьому світі.


Отче наш, що є на небесах!
Нехай святиться Ім’я Твоє.
Хай прийде Царство Твоє,
нехай буде воля Твоя
як на небі, так і на землі.
Хліб наш насущний дай нам сьогодні.
І прости нам провини наші,
як і ми прощаємо винуватцям нашим.
І не введи нас у спокусу,
але визволи нас від лукавого.
Бо Твоє є Царство, і сила, і слава
навіки. Амінь.

Цю молитву прочитав кожен із представників християнських конфесій Дніпропетровська. Після того всі присутні попросили один в одного прощення за свої провини.

Цим заходом священики хотіли показати єдність усіх громадян. Адже причиною непорозумінь у світі є саме непрощення. Між церквами немає непорозуміння. В 2011 році глави конфесій підписали декларацію про взаємну співпрацю. Так вони хотіли показати приклад суспільству, аби Україну ніхто не ділив за територіальною або релігійною ознакою.

Місце проведення заходу було обрано недаремно. Адже серед Героїв Небесної Сотні були люди різних національностей та віросповідань. Вони об’єдналися у боротьбі за справедливість та гідність, загинули за рідну країну.

— Прощення — це велика сила, ознака мудрості. Воно допомагає врятуватися від гріха, стати ближчим до Бога. Господь посилає людям те, що їм не вистачає. А зараз нам потрібно об’єднатися, — наголосив настоятель церкви Покрови, отець Василь Колодій (Українська Греко-Католицька Церква).

— Тема прощення – одна з основних у Біблії. Там є наступні слова: «І сонце хай не заходить у вашому гніві». Це означає, що ми повинні прощати до заходу сонця. Бог полюбив нас вічною любов’ю. Нехай він благословить всіх, благословить Україну, — говорить єпископ Михайло Мокієнко (Обласне об’єднання церков ХВЄ).

— З пробачення починається спільнота в сім’ї та державі. Того примирення хоче сам Бог, — сказав настоятель приходу та монастиря Святого Йосипа, брат Збігнєв Савчук (Римо-Католицька Церква).

— Молитва прощення закликає зрозуміти: той, хто не пробачає, стає сам співучасником гріха. Можливо, вона стане для багатьох поштовхом робити по-іншому, — вважає адміністратор єпархії, архімандрит Никанор (Українська Автокефальна Православна Церква).

— Важливо читати «Отче наш», замислюючись: що ж Господь хоче відкрити нам в цій молитві. Тоді ми зможемо відкрити своє серце і визнати свої гріхи, — промовив літург Микита Бобнєв (Німецька Євангелічно-Лютеранська Церква України).

— Молитва «Отче наш», яку Господь дав у Святому Письмі, усіх нас об’єднує, — говорить протоієрей, голова відділу капеланської опіки Дніпропетровської єпархії Київського патріархату, настоятель Храму Покрова Пресвятої Богородиці, капелан полку «Дніпро-1» та 20 мотопіхотного батальйону Дмитро Поворотний. — Ми повинні ставитися один до одного з повагою і не ворогувати. Якщо люди не пробачають один одного, вони виявляються неправдомовцями перед Богом, брехунами.

Представники церковь планують провести спільну молитву також і на Великодень.

DSCN9520

DSCN9526

DSCN9523

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: