Skip to content

Як не попастися на гачок шахраїв?

Юлия Мухина

Юлия Мухина

телефонные мошенникиПерша і головна порада — бути дуже пильними і не довіряти на слово першому ліпшому.


За словами старшого слідчого СУ ГУ НП у Дніпропетровській області Сергія Чалого, жертвою шахраїв може стати будь-хто, але особливо вразливі люди літнього віку.

— Аби не попастися на гачок шахраїв, в першу чергу раджу бути пильними: на вулиці, коли до вас хтось звертається, в разі, коли невідомі дзвонять у двері та щось пропонують, розмовляючи по телефону, коли вам пропонують щось придбати або вказати особисті дані, — підкреслив він.

Одним із поширених видів шахрайства є телефонне. Схема проста — вам телефонують на мобільний, як правило, увечері або вночі і повідомляють, що ваш родич затриманий поліцією чи потрапив у небезпеку. За вирішення питання вимагають гроші.

— Не впадайте в паніку і головне — не поспішайте виконувати умови аферистів, — наголосив Сергій Чалий. — Ніколи не називайте імена близьких, а людину, яка представилася поліцейським, попросіть назвати прізвище, ім’я та дату народження затриманого. Зазвичай ваш номер набрали шляхом випадкового підбору цифр. Окрім цього, уточніть, в якому відділі поліції знаходиться ваш родич, зателефонуйте на 102 та перевірте цю інформацію. І, безумовно, відразу ж зв’яжіться з тим, хто буцімто потребує допомоги.

Ще один вид шахрайства, коли самотні люди похилого віку стають жертвами псевдо-соціальних працівників. Наприклад, вони кажуть, що принесли пенсіонерам доплату до пенсій і дають купюру номіналом 500 гривень, з якої треба дати здачу. Згодом з’ясовується, що купюра сувенірна — папірець, на який нічого не купиш. Або говорять, що почалась грошова реформа і треба терміново обміняти старі гроші на нові, які, звісно ж, є фальшивими.

А от жертвами інтернет-шахрайства, яке останніми роками набуло масового характеру, зазвичай стають молоді люди. За інформацією начальника відділу Придніпровського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції НП України Юрія Заскоки, у поточному році в області щодо цього відкрито 40 кримінальних проваджень.

— Купуючи будь-що в Інтернеті, ніколи не здійснюйте передоплату (чи повну оплату) товару за реквізитами банківських рахунків невідомих осіб, — сказав він. — Робіть це виключно після отримання товару. Ніколи не повідомляйте ваші повні персональні дані та паролі доступу до карткових рахунків. Офіційний представник банку цього в телефонному режимі ніколи не запитує.

Для довідки. З початку року до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про скоєння 1082 фактів шахрайств, порушено 973 кримінальних провадження. За інформацією начальника відділу з розкриття майнових злочинів УКП ГУ НП у Дніпропетровській області Андрія Дидочкіна, 77 особам повідомлено підозру про скоєння 101 злочину; за січень у розшук за скоєння шахрайств оголошено вісім осіб.

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: