Skip to content

Відкритий лист трудового колективу КБ «Південне» ім. Янгеля Президенту України

Юлия Мухина

Юлия Мухина

кбюПрацівники КБ «Південне» звернулися до гаранта Конституції з вимогою не звільняти Олександра Дегтярева з посади Генерального конструктора. Публікуємо текст листа без змін.

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

Змушені привернути Вашу увагу до ситуації, яка склалася навколо державного підприємства  «КБ «Південне» і яку вже складно вважати локальною проблемою, а слід розглядати як загальнодержавну, бо вона стосується найближчого майбутнього успішного високотехнологічного підприємства, що всі роки незалежності України є флагманом ракетно-космічної галузі та промисловості в цілому.

Примусове та безпідставне звільнення керівництвом ДКАУ Олександра Вікторовича Дегтярева з посади Генерального конструктора – Генерального директора ДП «КБ «Південне», про яке нам стало відомо з напередодні надісланого наказу, глибоко збурило весь колектив підприємства.

Розуміючи стратегічний курс нашої країни на євроінтеграцію, на посилення обороноздатності та верховенства права, хочемо звернути Вашу увагу на такі, вкрай важливі питання.

Перше і найважливіше — це питання обороноздатності країни. Цілком очевидним у цьому є актуальність своєчасного створення і використання Україною сучасного ракетно-реактивного озброєння. З огляду на обмежені фінансові можливості держави ДП «КБ «Південне» як головне підприємство галузі вже сьогодні реалізує особливий підхід до вирішення цих питань. Успішно працюючи за багатьма міжнародними контрактами, ми з власної ініціативи, не очікуючи державного фінансування, працюємо відразу за кількома напрямками військової тематики, створюючи нові конкурентоспроможні вироби ракетного озброєння. Виробництво створеної техніки потім у короткі терміни може бути налагоджено в Україні з мінімальними витратами. Сьогодні підприємством і кооперацією роботи здійснюються повним ходом. З ряду тем розроблені ескізні і технічні проекти, здійснено їх захист, розгорнуті роботи із створення дослідних зразків основних систем.

Паралельно з цим в ініціативному порядку, але в контакті з Міністерством оборони України, як потенційним замовником, розробляються засоби протидії розвідувальним безпілотним літальним апаратам і засоби їх знищення. Найближчим часом будуть створені дослідні експериментальні системи, на основі яких надалі буде виготовлено штатні засоби для потреб нашої армії.

ДП «КБ «Південне» — підприємство, яке  стабільно виконує свої обов’язки перед держбюджетом зі сплати податків та відрахувань з усього обсягу своїх надходжень. Кількість працівників у КБ постійно зростає — з 4500 осіб на початок 2010 року до 5300 на початок 2016 р. Сьогодні в колективі працює майже 2000 молодих працівників віком до 35 років. Середньомісячна заробітна плата сьогодні становить 7840 грн., що майже в 2,5 рази перевищує рівень 2011 року, а з лютого цього року посадові оклади підвищено ще на 25%. КБ має розвинену соціальну інфраструктуру і є, мабуть, єдиним підприємством у країні, що будує житло для своїх працівників та забезпечує повний соціальний пакет.

Складно уявити, в якому стані була б сьогодні національна космічна галузь без реальної підтримки багатьох підприємств з боку КБ «Південне» упродовж останніх років, враховуючи практичну відсутність фінансування з боку ДКАУ та об’єктивну відсутність у держави фінансових можливостей сформувати істотний обсяг держзамовлень. Зі свого боку, КБ «Південне», маючи прогнозовані стабільні надходження від зовнішньоекономічної діяльності, розширило кількість підприємств-співвиконавців української кооперації з 73 до 120 та з 2011 по 2015 роки забезпечило їх фінансування за укладеними контрактами. За експертними оцінками це дає змогу забезпечити роботу 12 тисячам працівників галузі та 20 тисячам працівників усієї кооперації «Південне».

Розуміючи важливість ВО «Південмашзавод»  для майбутнього промисловості нашої країни, саме КБ «Південне» надає  сьогодні всебічну підтримку заводу. В межах нещодавно складеної Угоди про спільні принципи й механізми взаємодії, реалізації антикризових заходів і забезпечення умов стабільного розвитку підприємств  укладено ряд контрактів та вже перераховано аванси, які дали змогу заводу погасити значну частину заборгованості із заробітної плати та за іншими позиціями. Спільно вирішується низка технічних, структурних і кадрових питань.

Наступним є питання довіри світової спільноти до українського високотехнологічного продукту, українського виробника, українського керівника та фахівця. В останні роки роботи на міжнародному космічному ринку КБ «Південне» в особі Генерального конструктора – Генерального директора Дегтярева О.В. здобуло авторитет космічної еліти майже всього світу. Безперечний професійний досвід, особисті ділові якості, харизма нашого керівника дозволяють укладати та належним чином виконувати вигідні для України контракти з підприємствами й організаціями країн стратегічних партнерів. Ім’я КБ «Південне» — це не тільки всесвітньо відомий бренд, але й гарантія якості та кінцевого результату. Бездоганне виконання всіх своїх зобов’язань дозволяє галузі робити й подальші кроки з розширення присутності української продукції на світовому ринку, розширювати портфель замовлень і обсяг міжнародних  проектів. Ми бачимо широкі перспективи співпраці у створенні ракетних двигунів різного класу і працюємо над низкою нових проектів, які викликають великий інтерес як для промислових партнерів США, так і для представників фінансово-інвестиційних кіл інших країн.

Важливим кроком на шляху визнання і довіри Україні стало обрання Генерального конструктора — Генерального директора ДП «КБ «Південне» на посаду віце-президента Міжнародної астронавтичної федерації (МАФ) і доручення йому одного з найважливіших пакетів МАФ — зв’язки з промисловістю. Крім усіх супутніх із цим перспектив, сам факт того, що Україна представлена в керівництві такої відомої і шанованої в усьому світі організації, як Міжнародна астронавтична федерація, є визнанням досягнень і науково-технічного потенціалу нашої країни, а також великим іміджевим чинником для держави на світовій космічній арені.

Хід цих знакових подій і стратегічно важливих ініціатив може перервати раптове рішення ДКАУ про відставку Генерального конструктора – Генерального директора КБ «Південне» Олександра Дегтярева. Не вдаючись у суть можливих причин такого рішення, звертаємо Вашу увагу на його ймовірні наслідки.

На наш погляд, ця, безвідповідальна з боку ДКАУ, акція для підприємства та галузі стане, без перебільшення, катастрофою. По-перше – це призведе до руйнування міжнародної кооперації, створеної КБ «Південне», та, як наслідок,  до багатомільйонних збитків. По-друге – десятки тисяч кваліфікованих спеціалістів залишаться без роботи. По-третє – зрив виконання наявних контрактів з інозамовниками призведе до повної втрати позитивного іміджу країни на світовому космічному ринку.

Поєднання унікального технічного досвіду і глибоких професійних знань з умінням вирішувати фінансові та бізнес-питання є основою прийняття результативних рішень у мобільному сучасному світі. Особистість академіка НАНУ Олександра Дегтярева, який поєднує ці важливі якості, а також має високий авторитет в міжнародній ракетно-космічній промисловості,  для головних замовників нерозривно пов’язана зі спроможністю КБ «Південне» виконувати свої обов’язки за багатомільйонними контрактами.

Переконливо просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, вжити дієвих заходів щодо термінового врегулювання ситуації, що склалася, забезпечення можливості подальшої стабільної роботи перевіреного роками механізму управління головним підприємством ракетно-космічної галузі України і збереження Олександра Дегтярева на посаді Генерального конструктора – Генерального директора ДП «КБ «Південне». Це також буде гарантією виконання підприємством своїх зобов’язань перед інозамовниками і отримання можливості приносити відчутні фінансові надходження в скарбницю нашої країни, а також, безперечно, буде сприяти підвищенню обороноздатності нашої незалежної України.

 

З повагою,

Колектив державного підприємства КБ «Південне» імені М.К. Янгеля.

 

 

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: