Skip to content

Легкість та світло робіт Олексія Фіщенка у Музеї українського живопису (ФОТО)

Юлия Мухина

Юлия Мухина

У Музеї українського живопису відкрилася виставка картин народного художника України Олексія Фіщенка.

Олексій Федорович Фіщенко народився 29 грудня 1920 року в місті Умань Черкаської області. Пережив голодомор та брав участь у Другій світовій війні. В 1953 році закінчив Одеське училище, а потім Київський художній інститут. З 1960 року був членом спілки художників УРСР. Прожив майстер рівно 90 років. Він балансував між радянською системою та власним розумінням життя, залишаючись позапартійним.

Художник відомий як майстер кольорової ліногравюри. Його твори представлені у музейних, галерейних та приватних колекціях України та світу. Працював митець у техніках акварель, пастель та малюнок олівцем. Основні жанри робіт майстра — графіка, портрет і живопис. Акварельні твори Олексія Фіщенка сповнені легкістю та світлом. А графічні чудово передають певні емоційні образи, не дивлячись на те, що їх було створено без використання кольорів.

Дмитро Фіщенко— Тематика життя — основна в творах мого батька, — розповідає художник Дмитро, син Олексія Фіщенка. -Всі його роботи утворюють особливий світ митця. Він був дуже щасливою людиною, не дивлячись на те, що пройшов усю війну. Прожив довге та радісне сімейне життя із моєю матір’ю. Дитинство моє було також щасливим. Коли я народився, ми всією родиною жили в комуналці. Серед нашої кімнати тоді стояв друкарський верстат. Я тоді ще навіть писати не вмів, але на шматочках лінолеуму вирізав ліногравюру, а батько її друкував. Потім ми відвідували будинки художників. Я захоплювався станковим живописом та був наймолодшим членом творчої спілки УРСР… До речі, батько ще у дитинстві багато розповідав мені про війну. Участь у ній вплинула на батька таким чином, що в картинах він відображав свою любов до життя та бажання вічного миру на землі.

[flagallery gid=20]

Маріанна Стець, фото автора.

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: