Skip to content

Дніпро пам’ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра

Шостого листопада у Дніпрі вшанували пам’ять відомого українського дисидента Василя Макуха. Півстоліття тому на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами він вчинив акт самоспалення. Громадянську панахиду провели на кладовищі на вул. Янтарній, де поховано борця з тоталітарним режимом.

Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра

«Нам усім варто пам’ятати про вчинок цієї людини, жити так, щоб не було соромно перед такими самовідданими героями, яким був Василь Макух. Це – частина нашої історії, і якомога більше людей повинні її знати. Саме тому міський голова Борис Філатов видав розпорядження, щоб цю пам’ятну дату Дніпро вперше відзначив на загальноміському рівні», – зазначив представник мерії Андрій Замковий.

Згадати історію життя Василя Макуха зібралися небайдужі містяни, працівники консульства Чеської Республіки у Дніпрі та представники міськради.

Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра

«Василь Макух кинув виклик радянській системі і переміг. Адже нині – в день, котрий відзначали його ідеологічні вороги, – вже ніхто не ходить вулицями з червоними прапорами», – сказав депутат міської ради Дніпра Павло Головаха.

Під час Другої світової війни Василь Макух воював у складі Української повстанської армії. Був засланий до Сибіру, де зустрів дружину Лідію. Згодом подружжя переїхало на батьківщину жінки – у місто Дніпропетровськ. Після хвиль репресій тоталітарного режиму Василь Макух виїхав до Києва. 5 листопада 1968 року – за декілька місяців після того, як радянські війська увійшли до Праги, та напередодні чергової річниці Жовтневої революції – дисидент здійснив акт самоспалення на столичному Хрещатику.

Радянській владі не вдалося приховати вчинок Василя Макуха.

Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра

 «Першим прикладом самоспалення на знак протесту проти окупації був саме вчинок Василя Макуха. 19 січня 1969 року чеський студент на Вацлавській площі також підпалив себе на знак протесту проти окупації. Історія повторилася. На Вацлавській площі є пам’ятний знак на честь цього студента. Для Чеської республіки він – національний герой», – зазначила помічниця консула Чехії у Дніпрі Наталя Андреєва.

А днями у Празі (Чехія), на вулиці Українській, відбулося відкриття мосту й пам’ятної таблички на честь Василя Макуха. Під час церемонії пролунали чеський та український гімни.

Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра Дніпро пам'ятає: 50 років тому Василь Макуха спалив себе в центрі Києва. Новости Днепра

Читайте также:

Какие изменения ждут Набережную Победы в Днепре

На Набережной Днепра появится уникальный парк (Видео)

Академия единоборств, пляжный стадион, сквер на Победе: что еще появится в Днепре

В Днепре на месте “заброшки” появится уникальный сквер

На Набережной Победы Днепра обустроят сквер в интернациональном стиле

Днепряне контролируют ход строительства нового сквера на Набережной Победе (Фото)

«Не доставайся никому»: в Днепре детскую площадку облили смолой

Днепровский парикмахер кардинально меняет внешность

Какую взятку предлагают в Днепре, чтобы не снесли наливайку

В Днепре уничтожают наливайки: с карты города пропали 60 ларьков

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: