Skip to content

Стартувало нове студентське свято — Міжнародний День Єднання

Екатерина Матвеева

Екатерина Матвеева

Напередодні Дня Європи у Дніпрі вперше відзначили День Єднання студентів Європи, Азії, Африки і Латинської Америки. Масштабна подія відбулася 10 травня в Університеті імені Альфреда Нобеля, де навчаються студенти з майже 40 країн світу.

Саме іноземні студенти з різних країн та континентів виступили з ініціативою проведення такого яскравого травневого свята.

Його ідею вже підтримали українські освітяни, а також вищі навчальні заклади Польщі, Іспанії, Бразилії.

В урочистостях,  яківідбулися у меморіально-парковому комплексі «Планета Альфреда Нобеля», в Університеті імені Альфреда Нобеля та перемістилося на Січеславську Набережну, взяли участь почесні гості: Ельман Іскіндерович Багіров, заступник посла Республіки Азербайджан, Олег Вікторович Василенко, почесний консул Бразилії у Дніпрі, Олена Олександрівна Шаповалова, директор Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України, Петер Шмаль, заступник генерального консула ФРН, Майкл Уокер, заступник керівника групи спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також представники Гани, Марокко, Нігерії, Єгипту та інших країн, керівники ВНЗ Дніпра та інші посадові та дипломатичні особи. Серед почесних гостей заходу  були й керівники двох найпотужніших в Україні фірм з рекрутації іноземних студентів – Євген Анатолійович Голубов («Адванта») та АшрафАльматрабії («Світ Освіти»), які виступили партнерами його проведення.

Виступаючи на урочистостях, Борис Холод, президент Університету, відзначив, що саме студентство є флагманом багатьох економічних, соціальних і політичних трансформацій. Приклади успішних людей свідчать, що переважна більшість із них завдячують своїм успіхом саме almamater… Втім, не можна забувати і про проблеми, якими супроводжується науково-технічний прогрес. «Людству ще не пізно визначитися з головними пріоритетами подальшого розвитку цивілізації… Тому вважаємо за необхідне виступити зі зверненням до ООН, знаних міжнародних інституцій, парламентів всіх країн розглянути нашу пропозицію і звернення, щодо створення умов для забезпечення миру й стабільності, приборкання міжнародного тероризму, гібридних війн, ядерної загрози. У зв’язку з цим закликаємо до більш рішучих дій, спрямованих на захист прав і свобод людини і громадянина, зокрема щодо здобуття вищої освіти», підкреслив президент Університету. «Варто відзначити роль ОБСЄ, яка бере участь у моніторингу конфлікту нового, гібридного формату, в реаліях якого перебуває наша країна. Велику надію ми покладаємо і на Європейський Союз, який був удостоєний Нобелівської премії миру в 2012 р. за вагому роль у захисті прав людини в Європі та досягнення в об’єднанні європейських країн і народів. Україна в змозі стати тим освітнім осередком, що об’єднає Європу, Азію, Африку, і Латинську Америку через запозичення світового досвіду, впровадження вітчизняних освітніх технологій і залучення до своїх вишів молоді, яка прагне знань».

Борис Холод також зауважив, що Університет імені Альфреда Нобеля, який цього року відзначає своє 25-річчя, завжди був у центрі подій наукового життя України, Європи і світу. Тому запровадження Міжнародного Дня Єднання стане гарною традицією як для самого університету,  так і для студентів усього світу. Президент Університету імені Альфреда Нобеля запропонував провести у червні 2019 року у Дніпрі Міжнародний конгрес «Освіта заради рівних можливостей кожного: глобальні виклики».

За рішенням Вченої Ради Університету, під час урочистостей було вручено атрибути Почесного професора доктору ГіфтіАкушікаЛампті (Республіка Гана), голові потужної жіночої благодійної організації “WomenoftheCross” та уповноваженій у справах жінок в Африці.

Міжнародне свято у Дніпрі вражало своєю креативністю. Однією з його важливих складових став фестиваль «Хліб мого дитинства», який представив як різноманітність, так і єдність усього світу. На фестивалі свій національний хліб презентували представники багатьох національних організацій, школярі та ліцеїсти. Деякі хлібні вироби, наприклад, з Бразилії, Литви та Гани, доставили в Дніпро літаком. На свято запросили всіх бажаючих, які могли ласувати хліб різних країн.

Не менш яскравою частиною заходу стала виставка живопису «Голоси світу». Її автор, художниця Тетяна Дробахіна, зазначає, що намагалася в картинах передати своє відчуття міст різних країн, в яких їй довелося побувати. «Роботи присвячуються світу – нашій планеті і суспільству без війни. Уміння чути іншу людину, довіряти їй, проявляти толерантність – це головний крок назустріч світу», сказала вона. Художниця подарувала університету своє полотно під назвою «Мир». На ньому зображена земна куля як рукостискання, як символ міжнародної дружби та світу без війни. Це зображення вже стало своєрідним символом нового студентського свята.

День єднання студентів Європи, Азії, Африки і Латинської Америки завершився видовищною частиною свята – грандіозним флешмобом «Єднаймося!». В ньому взяли участь майже 1000 студентів та школярів  на найдовшій в Україні набережній Дніпра. Навпроти Університету імені Альфреда Нобеля вони побудували композицію, центром якої стало серце. Підготовкою вуличного флешмоба керували представники міжнародної організації «Стріт-Воркаут».РозпочалифлешмобСергій Холод, проректор з організації та розвитку науково-інноваційного процесу Університету імені Альфреда Нобеля, такерівник міжнародної організації СтрітВоркаут, перший посол миру та дружби асамблеї народів Казахстану Денис Мінін. «За останні сім років наша організація підготувала безліч флешмобів в різних країнах, в яких брало участь від тисячі до 10 тисяч чоловік. У Дніпрі ми спільними зусиллями організували флешмоб, який ще ніхто не проводив, а тепер через соціальні мережі передамо свій виклик студентам інших країн», сказав керівник акції Г. Шуліка.

Учасники заходу підписали на 5 мовах світу звернення до ООН, ЄС, Червоного Хреста та до інших міжнародних організацій. Вони сподіваються, що це свято стане щорічним …

ЗВЕРНЕННЯ

з нагоди Дня Єднання студентів країн

Європи, Азії, Африки і Латинської Америки

до Організації Об’єднаних Націй (Нью-Йорк, США),

до Європейського Союзу (Брюсель, Бельгія),

               до Міжурядової організації  Ради Європи (Страсбург, Франція),

до Міжнародної Організації з безпеки і співробітництва в Європі (Відень, Австрія),

до Міжнародного Комітету Червоного Хреста (Женева, Швейцарія),

 до Африканського Союзу (Адіс–Абеба, Ефіопія), 

до Азіатського форуму парламентарів з народонаселення і розвитку (Бангкок, Таїланд),

до Ліги Арабських Держав (Каїр, Єгипет),

до Союзу Південноамериканських Націй (Кіто, Еквадор)

Ми, студенти з різних країн світу, зустрілися 10 травня 2018 р. в Університеті імені Альфреда Нобеля (м. Дніпро, Україна), щоб разом з науково-педагогічною спільнотою і громадськістю вперше відзначити День Єднання студентів країн Європи, Азії, Африки і Латинської Америки.

Ми усвідомлюємо особливу роль студентської молоді у долі людства. Саме студентство є одним з найпотужніших рушіїв прогресу, оскільки гармонійний розвиток суспільства неможливий без участі молодих людей, які бажають свободи та справедливості. Ми пам’ятаємо історію і пишаємося студентами, які заради цього не шкодували своїх сил та навіть життя.

Проте й сьогодні перед нами і нашими однолітками на Півночі та Півдні, Заході та Сході стоять серйозні загрози: зберігається кричуща економічна нерівність між країнами та суспільними верствами, зі швидкістю інтернет-повідомлень розповсюджуються людиноненависницькі ідеї, мілітаризується політика, порушуються кордони та розв’язуються війни. До того ж мільйони юнаків та дівчат у багатьох країнах не мають повноцінного доступу до освіти. Замість формування всебічної картини світу, здобуття професійних знань та долучення до творчого доробку попередніх поколінь вони часто змушені виживати, перебуваючи на межі жебрацтва. Саме поміж них – неосвічених, розчарованих та знедолених – легше усього кидати насіння ненависті.

Будуючи власні плани на майбутнє, ми, сучасні студенти, не хочемо й не можемо бути байдужими до таких загроз і жахливих проявів несправедливості. Ми різні – юнаки та дівчата, майбутні економісти, юристи, інженери та лікарі, вихідці з різних країн. Однак ми маємо спільну мету – змінити світ на краще, зробити його більш безпечним, справедливим та доброзичливим. Для себе, своїх рідних, співгромадян і мешканців інших країн, для тих, хто хотів би, але не може навчатися зараз разом з нами.

Саме тому ми сьогодні закликаємо студентську молодь до єднання, обміну думками та досвідом, до співпраці. Розуміємо, що освіта не вирішить всіх проблем людства, однак саме вона може стати надійним фундаментом прийдешніх змін. Ми також закликаємо Організацію Об’єднаних Націй, інші міжнародні та регіональні організації, державні установи та громадські об’єднання звернути особливу увагу на потенціал сучасної вищої освіти, на можливості, які вона відкриває перед тими, хто шукає шляхи до побудови досконалішого світу. Сподіваємося, наша ініціатива щодо започаткування Міжнародного студентського Дня єднання набуде підтримки на поважних міжнародних форумах. Однак беручи до уваги те, що із середини минулого століття виникало чимало подібних ініціатив, ми, сповнені рішучості, не обмежуємося закликами та деклараціями і підтримуємо ініціативу Університету імені Альфреда Нобеля провести у червні 2019 р. Міжнародний конгрес «Освіта заради рівних можливостей кожного: глобальні виклики», який стане простором для всебічного обговорення напрямів та форм залучення освітнього потенціалу до справи поліпшення сучасної світобудови.

Ми єднаємося, щоб змінити світ на краще. Ми починаємо із себе і закликаємо приєднатися всіх, хто поділяє наші устремління. Ми відкриті для підтримки, діалогу, дружньої критики та спільного пошуку. Тож єднаймося, освітяни, студенти, молодь різних країн і континентів! Нехай відтепер навесні кожного року у всіх викладацьких і студентських нотатниках, навчальних графіках з’явиться особлива позначка – «Міжнародний День єднання». Нехай знання та освіта стануть найпотужнішою зброєю у світі, який поступово позбувається ненависті, несправедливості та війн!

Учасники та ініціатори Дня єднання студентів країн Європи, Азії,

Африки і Латинської Америки

Від  студентства:

Університету імені Альфреда Нобеля_____________________Микола Булгак (Україна)

країн Європи          ________________________________ Микола Чимпоєш (Молдова)

країн Азії    ___________________________________Іслам Му Махаразул (Бангладеш)

країн Африки __________________________________ Абдулай Проспер Малік (Гана)

країн Латинської

Америки __________________________       Лопес Енрікес Андрес Едуардо (Еквадор)

 

10 травня 2018 року

Університет імені Альфреда Нобеля

Дніпро, Україна

 

 

 

 

 

 

Категория: Архив, Общественные и социальные новости Днепра, Реклама

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: