Skip to content

«Білі» зарплати та офіційне оформлення: Дніпровських роботодавців перевірять на дотримання прав працівників

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

«Білі» зарплати та офіційне оформлення: Дніпровських роботодавців перевірять на дотримання прав працівників. Новости Днепра

У квітні в Дніпрі розпочнеться перевірка підприємств. Представники Інспекції з питань праці та зайнятості населення з’ясовуватимуть, чи не порушують роботодавці права працівників. Про це на прес-конференції повідомила начальник інспекції Тетяна Янушкевич. За її словами, орган був створений у лютому 2017 року. Нині у міськраді працюють 15 фахівців, які мають права інспекторів із праці.

«Білі» зарплати та офіційне оформлення: Дніпровських роботодавців перевірять на дотримання прав працівників. Нововсти Днепра

— За недопуск інспекторів до проведення перевірки щодо працівників, які не оформлені офіційно, роботодавець змушений буде сплатити штраф у розмірі 372 тис. грн. Ми отримали інформацію від Пенсійного фонду. Інспекція обробила дані щодо 1800 роботодавців міста. Направили листи, адже інформація могла свідчити про порушення. Загалом листи отримали близько 7% дніпровських роботодавців. Ми одержали зворотній зв’язок. Суб’єкти господарювання, які надали нам повну інформацію, можуть не хвилюватися. А ті, хто цього не зробив або надіслав неправдиві дані, – чекайте перевірки, – зазначила Тетяна Янушкевич.

Інспекція має право перевіряти юридичних та фізичних осіб-підприємців. Серед найчастіших порушень – неофіційне працевлаштування, нижча від мінімальної заробітна платня або виплата її частини в конверті, оформлення працівника на неповний робочий день при реальному повному. За це підприємцям загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Розмір штрафу за одного такого працівника – 111 тис. грн. Виявивши порушення, інспекція одразу направляє акт та постанову про штраф до виконавчої служби, без судового розгляду. При цьому інспекція може не повідомляти про перевірку, якщо йдеться про осіб, не оформлених офіційно.
У міськраді зазначають, що дотримання всіх трудових норм дуже важливе для міста. Адже майже 52% дохідної частини бюджету Дніпра становить саме податок на доходи фізичних осіб. Тож якщо підприємці не сплачують працівникам білу зарплатню, місто не отримує кошти, які могли б піти на ремонти, будівництво доріг та розвиток різних сфер міського господарства.

«Білі» зарплати та офіційне оформлення: Дніпровських роботодавців перевірять на дотримання прав працівників. Новости Днепра

-У 2017 році у бюджет Дніпра від цього виду податку надійшло 3 млрд 715,5 млн грн. У бюджеті 2018 року ми заклали надходження в розмірі 4 млрд 447 млн грн – на 19, 7% більше. Ми враховували, що мінімальна заробітна плата має збільшитися до 3 тис. 723 грн, – зазначив начальник управління доходів департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Олександр Козік.

Інспекція проводитиме спільні перевірки та рейди з Головним управлінням Державної фіскальної служби в області.

«Білі» зарплати та офіційне оформлення: Дніпровських роботодавців перевірять на дотримання прав працівників. Новости Днепра

-Нині у Дніпрі близько 3600 роботодавців, які виплачують заробітну платню меншу за мінімальну. Ми отримуємо колосальну кількість скарг від людей, які знають, що запрацювала міська інспекція та діє Головне управління Державної служби України з питань праці. Люди не бояться скаржитися на те, що їх не оформлюють офіційно та платять їм у конвертах, – сказала виконувачка обов’язків заступника начальника ГУ Державної фіскальної служби в Дніпропетровській області Ірина Сікіріна.

Представники Пенсійного фонду також наголошують на важливості «білої» зарплатні. Адже з 2004 року акцент при розрахунку пенсій робиться не на трудовий, а на страховий стаж – період, протягом якого із заробітної плати відраховувалися внески. При цьому враховується і термін роботи, і розмір зарплати.
Аби полегшити податкове навантаження, підприємцям слід співпрацювати зі службою занятості. За словами заступника директора Дніпровського центру зайнятості Людмили Шмідт, підприємець може отримувати щомісячну компенсацію витрат на єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ), який сплачується протягом року за працівника, котрого взяли на роботу за направленням служби зайнятості.

«Білі» зарплати та офіційне оформлення: Дніпровських роботодавців перевірять на дотримання прав працівників. Новости Днепра

-Роботодавцю необхідно протягом двох місяців з дня прийняття особи на роботу звернутися до центру зайнятості із заявою та довідкою встановленого зразка. Це стосується соціально незахищених осіб: людей передпенсійного віку, жінок з дітьми до 6 років, одиноких матерів, учасників АТО. А стаття 27 закону України про зайнятість передбачає підтримку малого бізнесу: суб’єкти підприємництва з кількість працівників до 50 осіб мають право на компенсацію за кожного прийнятого безробітного на новостворене робоче місце, – зазначає Людмила Шмідт.

Якщо ви зіткнулися з нечесними роботодавцями, які порушують ваші права, звертайтеся до інспекції з питань праці та зайнятості населення за телефоном 720-90-58 або пишіть на сторінку установи у мережі «Фейсбук» (https://www.facebook.com/workdniprorada/ ).

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости политики Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: