Skip to content

Попередження «роботодавцям» Дніпра та усе про працю від 16-ти і старше

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Усе про працю дніпрян – від 16-ти і старше. Новости Днепра

Минулого тижня в редакції «НМ» відбулася пряма телефонна лінія за участі начальника управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрія Толстогузова. Тему редакція «НМ» оголосила  заздалегідь –  ми збиралися розповісти усе, що треба знати про працю неповнолітніх. Та виявилося, що про те, як за законом має відбуватися працевлаштування та мають тривати трудові відносини, багато чого не знають і дорослі, давно вже повнолітні люди. Від шістнадцятирічних було лише одне питання – про роботу в інтернеті. Чому так?

Усе про працю дніпрян – від 16-ти і старше. Новости Днепра

Як пояснив Андрій Толстогузов, питання праці неповнолітніх постійно стоїть на контролі у держави, навіть якщо немає особистих звернень від дітей та їхніх батьків:

— Насправді нам добре відомо, у яких галузях підприємства у нас в місті використовують працю неповнолітніх. Ми постійно співпрацюємо з управлінням  у справах неповнолітніх в нацполіції та органах місцевого самоврядування, тож знаємо про наявність або відсутність порушень у цій сфері. Проблема в іншому – підприємці не хочуть офіційно співпрацювати з неповнолітніми, аби уникнути можливих проблем із законом. А це вже обмежує неповнолітніх в їньому праві на труд. Підзаробити вони фактично можуть тільки нелегально, без офіційного працевлаштування. І тут починаються ті самі проблеми, що й у дорослих….

* * *

— Знайшла роботу в інтернеті, збирати ручки.  Навіть відправила їм сто гривень, аби вислали запчастини. Я ручки зібрала, а відправити нема кому – телефони фірми мовчать, адреси я їхньої не знаю, Знайшла схожу об’яву, але там інший телефон, і кажуть, що то була інша фірма, а не вони. Пропонують спробувати у них попрацювати. Що порадите?

— Такі випадки нерідко трапляються – підлітки,  та й не тільки вони, шукають якийсь підробіток в інтернеті, і потрапляють на об’яви, де пропонують, приміром, збирати авторучки.  Але, щоб отримати запчастини,  спочатку треба вислати гроші. Запчастини висилають насправді, але  вже готові ручки виявляються нікому не потрібними, отримати зарплатню неможливо – «роботодавець» вже зник. Так от насправді  він їм і не був, бо ж немає ніяких документів. А той, хто заплатив за запчастини, а потім збирав ручки, для законодавства – самозайнята особа.

Хочу звернути увагу ваших читачів – зараз у нас в країні на ринку праці є підміна трудових відносин цивільно-правовими.  Даючи на це згоду, людина втрачає певні соціальні гарантії, що передбачені законодавством про працю.

Цивільно-правові відносини – це виконання чітко окресленої роботи за грошову винагороду. Без права на сплату лікарняних, відпустку, та інші  мінімальні державні соціальні гарантії.  Якщо ж цивільно-правовий договір не буде складено у письмовому вигляді, людина може втратити ще й обіцяну  винагороду. Адже усі спори навколо цивільно-правових відносин вирішуються в суді, а там потрібні докази.

* * *

— Шукаю роботу, подзвонив за однією об’явою, а мені там сказали, що спочатку треба буде пройти якесь платне стажування на робочому місці. Чи справді треба за нього платити?

— При прийомі на роботу завжди обумовлюється потрібна кваліфікація. Якщо у робітника вона є – про яке навчання йде мова? Якщо праця некваліфікована – тим більше! Навчання може бути лише у тому випадку, якщо відповідальний працедавець знайомить робітника з умовами, графіком та якимись прийомами роботи. Але ні в якому разі робітник за це не має платити. Будь-які «застави» або «плата за навчання» при прийомі на роботу – це спроба  зменшити вашу зарплатню. А то й взагалі не заплатити. Якщо вас прийняли на роботу – це вже трудові відносини, тобто платити мають вам.

* * *

— А якщо я вже дуже давно повнолітня, можна поставити вам питання?

—  Так, ставте.

— Я працюю в супермаркеті.  Скажіть, хіба може бути прибиральниця матеріально відповідальною особою? Чому у нас в магазині усіх, хто працює в торгівельному залі, змушують ділити між собою недостачу за зміну та виплачувати її з власного кармана? Хіба це законно? Це ж охорона має відповідати, якщо крадуть покупці!

— А ви зарплату офіційно отримуєте?

— Офіційно у мене «мінімалка», а так нам ще доплачують.

—  Це не поодинокий випадок. Людей приймають на «мінімалку» та обіцяють, що платитимуть насправді більше, але «у конверті». А потім щомісяця примушують робітників сплачувати якісь вигадані штрафи і неіснуючі недостачі. Насправді  під цим приводом підприємці просто зменшують частину своїх витрат на заробітну плату та ухиляються від податків Як тільки ви погодились обдурити державу та взяти зарплатню в конверті — вас також обдурять. Практика свідчить, що під час перевірки такі факти встановити практично неможливо.

* * *

— Працював місяць на випробувальному терміні, але потім мені сказали: «Ти нам не підійшов». Грошей  не заплатили. Куди поскаржитись, аби отримати свої гроші?

— Тобто ви працювали нелегально, без оформлення? Те, як з вами повелись, — це грубе порушення законодавства про працю. Насправді випробувальний термін – ті самі трудові відносини без обмежень у питаннях оплати праці. Так, звільнити того, хто не впорався із роботою так, як треба, можна, але гроші за роботу під час цього терміну обов’язково мають заплатити. Звісно ж, це можливо, якщо все було оформлено офіційно. До речі, підставою, аби вважати, що працівник не пройшов випробувальний термін, може бути лише професійна невідповідність. Все інше, приміром, запізнення, не має відношення до цього терміну.

* * *

— Влаштувалася до однієї з їдалень офіціанткою. В об’яві обіцяли 5000 грн на руки, але на співбесіді сказали, що будуть сплачувати наприкінці кожного робочого дня 100 гривень. Про трудову або санітарну книжку мови взагалі не було.  Та ще й кажуть: «У нас усі так працюють». Що порадите?

— Вам треба офіційно звернутися до нас в управління із заявою. Згідно із постановою Кабміну № 295 про порядок проведення перевірок за зверненнями громадян стосовно нелегальної зайнятості інспектору заборонено розголошувати інформацію про особу заявника. Але нам така інформація необхідна, аби знати, що це заява не від конкурентів підприємця та не порушувати Закону України «Про звернення громадян».

Такі випадки нам вже відомі, і я хочу попередити таких «роботодавців». Ми розуміємо, що в нашому регіоні найбільший ризик тіньової зайнятості саме у сфері торгівлі та громадського харчування. Саме зараз ми зробили запит у Державну фіскальну службу та Пенсійний фонд  на інформацію щодо суб’єктів підприємництва, занятих у цих сферах. Як тільки нам стане відома хоча б кількість тих, хто там працює, ми зможемо зробити  відповідний аналіз. Приміром, якщо в кафе досить значної площі працює лише один офіціант – це привід для перевірки з приводу контролю за нелегальним працевлаштуванням. Додаткових попереджень більше не буде, тож я звертаюсь до тих, кого це стосується – зробіть висновки. Адже наша мета – не знищити чийсь бізнес, а допомогти підприємцям почати працювати в законному полі.

Справка «НМ»

Прийом громадян керівниками структурних підрозділів у громадській приймальні Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області здійснюється щотижня у понеділок з 13.00 до 17.00 на 1 поверсі Головного управління за адресою: м. Дніпро, вул.Казакова 3.

Ілона Полуніна

Фото Антона Павлюкова

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: