Skip to content

Люди Дніпра: пташина мати- з турботою про пернатих

Анна Заикина

Анна Заикина

У сквері, що біля Спасо-Преображен­ського кафедрального собору, Тетяна показує зелені насадження: ось барба­рис, кизильник, тут вічнозелені ялівець та магонія. Ягідки всіх чотирьох рослин їдять птахи, і це рятує їх від голоду взим­ку. Цю частину скверу Тетяна Демченко озеленювала кілька років тому, коли ще свідомо не враховувала пташині вподо­бання. Але тепер її дослідження спря­моване саме у це русло.

Дівчина десять років займається ландшафтним дизайном — проектує зелені насадження у міських парках та приватних садках. А торік вона відго­довувала пташенят, що випали з гнізда, зацікавилася їхнім життям, і виникла ідея: чому б не віддавати перевагу тим деревам, які дають їжу і притулок пта­хам?

— Висаджуючи нові дерева, варто враховувати, де пернатим краще году­ватися взимку, гніздитися та ховатися від хижаків, — стверджує Тетяна. – Ба­гато з них гинуть взимку, а такий під­хід допоможе їх захистити. Птахи – це частина екосистеми, до того ж вони приносять величезну користь. Одна ма­ленька синичка за день з’їдає 300—400 комарів або мух.

Дівчина поспілкувалася з орнітоло­гами ландшафтного парку «Дніпрові пороги» та з бердвочерами (людьми, що спостерігають за птахами) і склала список рослин, які для пернатих найко­рисніші.

— З дерев це горобина, яку їдять узимку і яка своїм квітом приваблює комах, що теж є кормом для птахів. З кущів – калина та бузина. Бузина – це густий та щільний кущ, де можна без­печно гніздуватися і їсти ягоди. Загалом пташок приваблюють рослини з яскра­вими плодами: дикий виноград, дика яблуня, груша, шовковиця. Ягідками шовковиці я сама підгодовувала гороб­чиків – малі аж пищали від задоволен­ня. Але у місті, на жаль, її дуже мало висаджують, бо вона залишає сліди на землі і асфальті, ляпає на машини та одяг. Є форми низенької декоративної шовковиці, от її можна садити – під неї машину не поставиш. У приватних сад­ках можна вирощувати смородину зо­лотисту – гібрид смородини з аґрусом.

За місяць-півтора потеплішає, і мож­на буде висаджувати дерева й кущі. Ось неповний перелік рослин, на які теж варто звернути увагу. Дерева: райська яблуня, вишня, черешня, черемха, дуб, тис золотистий та інші хвойні, обліпиха, горіх та ліщина, береза. Кущі: малина, ожина, смородина золотиста, шип­шина, глід, барбарис Тунберга, жимо­лость, терен.

— Хотілося б, аби власники приват­них будинків та садів звертали увагу не лише на зовнішній вигляд дерева, а й на його корисність для пернатих. Напри­клад, клени – гарні, але жодної користі птахам не приносять. Краще обрати ту ж горобину. Поки вона ще молода і не плодоносить, на неї можна повісити го­дівничку, аби птахи звикали, що скоро тут буде їдальня. Замість пузироплідни­ка золотистого можна висадити бузину золотисту. Це кущ такої ж форми і має таке ж гарне листя, але, крім цього, дає ягідки, якими можуть харчуватися пта­хи.

Має пройти десять-п’ятнадцять ро­ків, аби рослина почала плодоносити. До цього часу можна підгодовувати птахів, аби врятувати їх від голоду.

…Гуляючи парком, ми видивлялися гнізда серед тисового гілля, насипа­ли корм у годівнички (ви помічали, що у парку їх десятки?) та обстукува­ли стовбури дерев, вишукуючи ті, що вже всохли і стоять на одному корені. А ще спостерігали за дятлами і сини­цями, що злетілися на корм. Тетяна захопилася бердвотчингом, каже, що у нашому регіоні любителів спостері­гати за птахами не так багато. Це по­пулярно на західній та північній Укра­їні – там, де багато лісів. Але і у нас є кілька орнітологів-любителів. Люди помічають красу пернатих, цікавлять­ся їхнім життям і готові ділитися знан­нями з іншими.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: