Skip to content

Випробувальний термін у Дніпрі — багато роботи за копійки

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

«Навчаюся у Дніпрі на мовних курсах, аби виїхати на роботу за кордон. Вільний час лишається, тож вирішила підзаробити на оплату оренди житла. За фахом я менеджер готельного бізнесу, але вирішила знайти поки щось простіше. Не хочеться голову забивати нічим, бо все одно ж скоро поїду з країни. За кордоном я вже кілька років працювала, тож вирішила, що тут також можна трохи підзаробити без зайвих проблем.

Спробувала влаштуватися до однієї з тутешніх досить популярних їдалень на вакансію офіціантки, сама в такі заходила перекусити кілька разів. В об’яві обіцяли 5000 грн на руки, але на співбесіді мені повідомили, що будуть сплачувати наприкінці кожного робочого дня 100 гривень. І це ще не все – крім роботи офіціантки, треба буде ще мити посуд, прибирати на кухні, в залі і ще «деінде».  Про трудову або санітарну книжку мови взагалі не було. 

Але остаточно мене шокувало повідомлення, що мені встановлять ще й випробувальний термін протягом двох тижнів,  під час якого платитимуть за роботу лише якщо вона «сподобається».  Менеджер сказав, що у них усі так працюють. Я була в шоці – що вони хочуть випробувати? Невже це все просто для того, аби людина безкоштовно відпрацювала на них два тижні? Але подумала, що може така «балувана» стала після закордону, то й погодилася.

Робочий день обіцяли з восьми до шести. Але мені сказали прийти о сьомій. Я прийшла. Цілий день крутилася, як білка у колесі, о шостій хотіла піти, але менеджер сказав, щоб я залишилася і ще раз усе прибрала. Не знаю, чи то я вже так втомилася, але чомусь, як зомбі, зробила, все, як мені сказали. До речі, менеджер ще й явно схиляв мене до того, що за кордоном називають харрасмент. Чесно, мене це дуже здивувало, адже я звикла, що або робота, або все інше. Лише о сьомій вечора нарешті отримала ті сто гривень. Про свої емоції в цей «урочистий» момент краще промовчу. Наступного дня, звісно ж, туди на роботу не повернулась.

Тож досвід працевлаштування у мене вийшов невдалий. Але поясніть хоча б, що таке випробувальний термін? Невже справді під час нього треба працювати безкоштовно?»

Редакція «НМ» звернулась із листом нашої читачки до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області. Як роз’яснила головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпропетровському регіоні Яна Дараган, при укладенні трудового договору, за угодою сторін, дійсно може бути встановлений випробувальний термін з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається:

— Умова про випробування працівника під час прийняття на роботу відноситься до додаткових умов трудового договору. Сторони можуть ввести її незалежно від кваліфікації та досвіду особи, яка приймається на роботу. Проте, відповідно до частини 2 ст. 26 КЗпП, у період випробування на працівника поширюються всі вимоги і гарантії законодавства про працю, у тому числі — щодо оплати праці.

Тобто, уклавши трудовий договір в якому передбачений випробувальний термін з найманим працівником, роботодавець зобов’язаний виплачувати йому заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Працівник, в свою чергу, зобов’язаний виконувати роботу, визначену цією угодою, та всі правила внутрішнього трудового розпорядку відповідно до ст. 21 КЗпП України.

Умова щодо встановлення випробування при прийнятті на роботу має бути зафіксована у заяві працівника, трудовому договорі (при укладенні його в письмовій формі), а також у наказі про прийняття на роботу – в якому працівник своїм підписом підтверджує факт ознайомлення з цим документом. Відсутність відповідної умови у зазначених документах дає підстави вважати, що працівника прийнято на роботу без випробування.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: