Skip to content

Вопрос к «НМ»: можно ли уволить мать-одиночку?

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Вопрос к «НМ»: можно ли уволить мать-одиночку? Новости Днепра.

Вопрос к «НМ»: можно ли уволить мать-одиночку? Новости Днепра.

“Наше місто” відповідає на актуальні питання дніпрян.

«Я самотужки виховую двох неповнолітніх доньок. Працюю на комунальному підприємстві, але мене попередили,  що буде скорочення штату, і мене теж звільнять. Що робити, невже дійсно мати-одиначку можуть скоротити на загальних підставах?». Відповідь на питання читачки «НМ» кореспондент газети отримав у Валентини Бабкіної, головного державного інспектора відділу ГУ Держпраці у Дніпропетровській області з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої прац:

— Дійсно,  для осіб, які виховують дитину самостійно та належать згідно з чинним законодавством до категорії одиноких матерів, державою встановлюються певні гарантії та пільги, адже статтею 51 Конституції України визначено, що сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Державні гарантії поширюються на одиноких матерів і у разі скорочення працівників на підприємстві, в установі або організації. Відповідно до ч. 3 ст. 184 Кодексу Законів про працю звільнення таких жінок з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли передбачено звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Також є обов’язковим працевлаштування таких жінок у разі їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору. Однак в такому випадку власник зобов’язаний працевлаштувати жінку на цьому ж або іншому підприємстві відповідно до її спеціальності. Розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням не допускається. На період працевлаштування для цієї категорієї жінок протягом трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору (а не з дня звільнення!) зберігається середня заробітна плата.

Взагалі працедавцям треба знати, що звільнення одинокої матері без її згоди є досить складною процедурою, недотримання якої тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством України. Одиноку матір наразі взагалі не можна звільнити як з підстав, які кваліфікуються як звільнення  або розірвання трудового договору з iнiцiативи власника. Однак з підстав , які так не кваліфікуються, припинення трудового договору з працівниками цієї категорії можливе.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: