Skip to content

У Дніпрі дітей навчатимуть професіям вже у школах

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

У Дніпрі дітей навчатимуть професій вже у школах. Новости Днепра

 

У Дніпрі дітей навчатимуть професій вже у школах. Новости Днепра

«Нещодавно дізналася, що міжшкільний комбінат, де вчиться моя дитина, закривають. І не тільки його, а усі, що досі залишилися уДніпрі. Невже це правда? То що, моя дитина вже не зможе безкоштовно навчатися там автомобільній справі та інформатиці?» — хвилюється наша читачка з Чечелівського району міста.

Дійсно, кілька днів тому на сайті міської ради Дніпра опубліковано проект ліквідації чотирьох міжшкільних навчально-виробничих комбінатів(МНВК), який мають розглянути вже на наступній сесії міськради.  Згідно з проектом, цього року буде припинено роботу  МНВК  № 1 (Амур-Нижньоднівський р-н, вул.Пожарна, 37), МНВК № 2 (Індустріальний р-н, вул.Батумська, 64), МНВК № 3 (Чечелівський р-н, вул. Автодорівська, 1 А) та МНВК №4 (Новокодацький р-н, вул.Велика Діївська, 231 Б).

Що зміниться для викладачів та учнів цих закладів після їх закриття, кореспонденту «НМ» розповіла начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Оксана Салогуб.

— Ні в якому разі після ліквідації МНВК ці діти не втратять можливості отримати потрібні їм професійні знання та практичні навички.  Викладання за усіма наявними нині в МНВК напрямами трудового навчання, інформатики, «Захисту Вітчизни» та інших предметів буде перенесено безпосередньо до закладів загальної середньої освіти у тому самому обсязі, як і раніше, — відповіла вона.

До речі, педагогічні працівники МНВК вже не перший рік викладають деякі предмети саме на базі закладів загальної середньої освіти, аби діти не витрачали зайвого часу на дорогу зі школи до МНВК, відстань між якими іноді сягає 11 кілометрів. А ще для того, аби школярі взагалі мали більше вільного часу, адже у МНВК заняття проводяться після шкільних занять, з 15-ї до 18-ї години.

Тож не дивно, що чисельність бажаючих навчатися у МНВК школярів щороку зменшується. Наразі  у цих закладах навчається 2521 учень – це лише  2,7 відсотка від загальної чисельності  учнів 8-11-х класів нашого міста. Здійснення освітнього процесу на базі закладів загальної середньої освіти зробить професійну освіту доступною для значно більшої кількості юних дніпрян.

Крім того, у Дніпрі є 12 закладів професійно-технічної освіти, де діти вже після восьмого класу можуть отримувати професійну освіту за різними спеціальностями, в тому числі й за тими, які наразі є у МНВК.  На теперішній час там навчаються 5698 осіб, хоча вони розраховані на 10 000 учнів.

Викладачі МНВК будуть працевлаштовані до закладів загальної середньої освіти на вакансії  вчителів відповідно до фахової освіти. Також їм буде запропоновано наявні вакансії у закладах професійно-технічної освіти.

Будівлі, в яких зараз розташовані МНВК,  залишаться на балансі департаменту.  Є наміри створити  на їх базі комунальні установи  інклюзивно-ресурні центри.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: