Skip to content

Чому у Дніпрі курятина зрівнялася за ціною зі свининою

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Чому у Дніпрі курятина зрівнялася за ціною зі свининою? Новости Днепра.

Чому у Дніпрі курятина зрівнялася за ціною зі свининою? Новости Днепра.

Чи не півроку питали в журналістів «НМ» – чому це куряче філе раптом зрівнялося за ціною зі свининою? І от тиждень тому перший заступник голови Антимонопольного комітету України — державний уповноважений Марія Нижник повідомила, що АМКУ теж зацікавило це питання. Більше того АМКУ вже навіть має підозри щодо цінової змови виробників курятини.

Виявляється, комітет надіслав запити про її подорожчання 2017 року до дев’яти найбільших торгових роз­дрібних мереж та виробників, серед яких компанії «Агро-Овен», «Комп­лекс «Агромарс» і «Миронівський хлі­бопродукт» (МХП). Попередній ана­ліз інформації, наданої майже всіма фігурантами дослідження, дав АМКУ підстави для припущення, що «один з виробників зловживає монополь­ним домінуючим становищем, а інші замість того, щоб конкурувати, узгод­жують із ним свою цінову політику і так само піднімають ціни». Але зро­бити остаточний аналіз та висновки з нього АМКУ не може, адже на його запит ще й досі не відповів «Миронів­ський хлібопродукт». Той самий, част­ка продукції якого на ринку складає більше 50 відсотків та який минулого року отримав 42 відсотки дотацій, ви­ділених державою для аграріїв. Тобто 800 мільйонів гривень.

А от очолювана власником МХП Спілка птахівників України, хоча запи­ту від АМКУ й не отримала, на запит уже відреагувала заявою на своєму сайті. Детально розклав собівартість продукції на електрику, пальне, корм та обладнання, аби довести, що по­дорожчання мало підстави. Та зробив емоційну заяву: «Якщо розцінювати заяву АМКУ як тиск на виробників, просимо уникати подібних методів, оскільки будь-які необґрунтовані заяви негативно впливають на рин­кову ситуацію та можуть призвести до падіння споживчого попиту, ско­рочення виробництва і, як наслідок, погіршення соціальних настроїв через скорочення робочих місць та подаль­шого зростання цін… Звертаємось до Антимонопольного комітету України та засобів масової інформації із за­кликом не робити та не поширювати публічних заяв з необґрунтованими звинуваченнями, вводячи при цьо­му в оману населення і провокуючи дестабілізацію на продуктовому рин­ку!» Їжте те, що є, та мовчки.

До речі, за інформацією столич­них ЗМІ, у Києві протягом останніх трьох-чотирьох днів курятина за ок­ремими позиціями подешевшала аж на десять гривень. Чого б це раптом?

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: