Skip to content

Питання до юриста Днiпра: чи повинна полiцiя платити пораненому в АТО мiлiцiонеру?

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Питання до юриста Днiпра: чи повинна полiцiя платити пораненому в АТО мiлiцiонеру. Новости Днепра

«Я отримав поранення при виконанні обов’язку у зоні АТО, коли був у складі батальйону МВС. В результаті — інвалідність, але в управлінні поліції мені відмовили у виплатах, мотивуючи тим, що я на той час служив в органах МВС. Я звільнявся зі служби вже з поліції. Чи маю отримати цю виплату? В. Мазур».

Так, звісно, ви маєте отримати виплату. Посилання управління поліції та відмова неправомірні.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про міліцію» (чинного на момент вашого поранення) у разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного працівнику міліції під час виконання ним службових обов’язків, яке призвело до встановлення йому інвалідності, а також інвалідності, що настала в період проходження служби в органах внутрішніх справ або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби чи після закінчення цього строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходжен¬ня служби в органах внутрішніх справ, залежно від ступеня втрати працездатності йому виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення інвалідності 1-ї групи, 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення інвалідності 2-ї групи, 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення інвалідності 3-ї групи в порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України. Визначення ступеня втрати працездатності працівником міліції у період проходження служби в органах внутрішніх справ у кожному випадку ушкодження здоров’я здійснюється в індивідуальному порядку відповідно до законодавства.
Порядок та умови призначення і виплати одно¬разової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності працівника міліції затверджено постановою КМУ №850 від 21.10.2015 р.

Днем виникнення права на отримання грошової допомоги є у разі встановлення працівнику міліції інвалідності або ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності дата встановлення втрати працездатності, що зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії. В свою чергу з 07.11.2015 набрав чинності Закон України «Про Національну поліцію». Відповідно до пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень цього закону визнано таким, що втратив чинність, Закон України «Про міліцію».

Пунктом 15 Розділу ХІ Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про Національну поліцію» встановлено, що право на отримання одноразової грошової допомоги, інших виплат, передбачених Законом «Про міліцію», зберігається і здійснюється в порядку, що діяв до набрання чинності Закону «Про Національну поліцію».

Отже, в управління немає підстав для відмови, і ви можете звернутись до суду із відповідним по-зовом.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: