Skip to content

Вони врятували нас. Тепер поміч потрібна їм: допомога чорнобильцям в Дніпрі

Ростик Петровский

Ростик Петровский

У Дніпрі розповіли про допомогу чорнобильцям. Новости Днепра

Вони врятували нас. Тепер допомога потрібна їм.

Їх називають ліквідаторами. Тих, хто боровся з невидимим ворогом, хто врятував світ, а сам отримав значні дози радіації, хвороби та проблеми на все життя. Що робиться в Дніпрі для цих людей, якої допомоги вони потребують найбільше? Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ми запросили на традиційну пряму лінію «НМ» Ігоря Турчина, голову дніпровської громадської організації «Союз Чорнобиль України», і Володимира Плаксія, начальника відділу з питань соцзахисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, управління соцзахисту департаменту соціальної політики міської ради.

У Дніпрі розповіли про допомогу чорнобильцям. Новости Днепра

-Добрий день, телефонує Володимир Соколнін, член організації чорнобильців Соборного району. Хотілося б більше уваги до всіх чорнобильців, бо напередодні свята листівки з вдячними словами мера отримали лише інваліди.

-Шановний Володимире, скажу прямо, не знаю, в якому місті України робиться для чорнобильців більше, ніж у Дніпрі. Ви розумієте, які зараз часи, які можливості держави у фінансовій підтримці чорнобильських програм. Багато з того, що реалізувала держава, тепер лягло на плечі міської влади. Я очолюю міську громадську організацію «Союз Чорнобиль України» з 1999 року і можу сказати про увагу до чорнобильців колишнього мера Івана Куліченка. За його підтримки приймались чорнобильські програми, необхідні як ліквідаторам, так і всім постраждалим для лікування та оздоровлення.

У Дніпрі розповіли про допомогу чорнобильцям. Новости Днепра

Нині ж, думаю, таку масштабну підтримку забезпечує лише Дніпро. Завдяки потужній підтримці мера Бориса Філатова на реалізацію «Комплексної програми соцзахисту громадян Дніпра, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2017—2021 рр.», минулого року було виділено вдвічі більше коштів, ніж попереднього. 2017-го на виконання заходів названої програми міська влада виділила ще на мільйон гривень більше – всього 9 мільйонів 398 тисяч. І в бюджеті нового 2018 року знайшла можливість збільшити підтримку чорнобильців Дніпра. А щодо листа вдячності для всіх чорнобильців, то у нас їх проживає близько семи тисяч, інвалідів же, які отримали такі листи, 1200. Давайте подумаємо, зважаючи на реалії життя, чи не краще кошти замість листів спрямувати на допомогу в лікуванні чорнобильців. А Борис Філатов вітатиме всіх чорнобильців на урочистостях 14 грудня і вручить двом сім’ям інвалідів довгождані ключі від квартир. Останній раз у Дніпрі сім’ї чорнобильців отримували житло 25 років тому.

— Володимире Петровичу, до вас звертається вдова ліквідатора, інваліда першої групи, Ганна Семенівна Бугрим. Чому мені немає добавки до пенсії?

-Ганно Семенівно, у вашій ситуації необхідно звертатися до управління Пенсійного фонду. Ми зв’яжемось із відповідним управлінням і (оскільки ваші телефон і адреса є в редакції) надамо вам письмову відповідь.

— Добрий день, Ігорю Володимировичу, звертається інвалід третьої групи Олександр Попельнюк. У мене пенсія три тисячі гривень. Як на неї прожити, утримувати сім’ю, лікуватися, як того вимагає стан здоров’я? Відбулось осучаснення пенсій, та більшість чорнобильців воно оминуло. Які перспективи у цій справі?

— Радий чути тебе, Олександре. Нам здаватись ніколи не треба, як і впадати у відчай. Твої характер і наполегливість я знаю. Так, пенсійні зміни згідно з постановою Кабміну №851 від 15 листопада 2017 року торкнулись пенсій лише тих, хто брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього отримав інвалідність. Як відомо, у грудні плануються зміни у пенсійному забезпеченні військових, а після цього наступного року, будемо сподіватися, з’являться перспективи і у нас завдяки зверненням до Міністерства та Кабміну дніпрян-чорнобильців та підтримці народних депутатів — земляків.

-Ігорю Володимировичу, дзвонить Євгенія з Солонянського району. Я не належу до чорнобильців, та щиро поважаю цих людей, усім їм, як і вам, зичу перш за все доброго здоров’я. Скажіть, а чому днем вшанування ліквідаторів обрано саме 14 грудня?

-Саме цього дня було завершено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Тож, починаючи з 2006 року, в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

— Володимире Петровичу, звертається Олексій Іванович Шерстюк, ліквідатор другої категорії, інвалід праці третьої групи. Підкажіть, коли я можу отримати автомобіль з ручним управлінням?

-З цього питання вам потрібно звернутися до дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків. А мені скажіть, ви отримали дві тисячі гривень матеріальної допомоги ?

— Ігорю Володимировичу, я б хотів підлікуватися у санаторії, як це зробити? — запитує ліквідатор другої категорії Михайло Слободенюк.

— 2015 року при уряді Яценюка учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС втратили пільги на оздоровлення. Своє плече підтримки підставила влада Дніпра, доповнюючи те, що недодала держава, почала закуповувати путівки в санаторії. Наприклад, цього року на них було виділено 1 мільйон 800 тисяч гривень. 300 бажаючих подали заявки і 267 з них отримали можливість оздоровитись у Трускавці, Бердянську, Верхньодніпровську. Не поїхали лише ті, хто з різних причин не зміг. Для того щоб отримати путівку, зверніться з заявою за місцем проживання до районного управління праці та соціального захисту населення.

— Ігорю Володимировичу, чи надається допомога по оплаті житлово-комунальних послуг вдовам, котрі не змогли довести (а це спеціальна експертиза на рівні Києва), що смерть чоловіка пов’язана з Чорнобилем?

-Так, ми підтримуємо вдів. Таких жінок у Дніпрі до двохсот, і щомісячно міська влада надає їм можливість отримувати комунальних послуг на 500 гривень. Допомога видається не грошима, а у вигляді послуг через управління соціального захисту. Так міський бюджет бере на себе додаткові зобов’язання там, де не може допомогти держава.

Справка від «НМ»:

6856 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи мешкають у Дніпрі. З них понад 4,5 тисячі ліквідаторів наслідків аварії.

1200 інвалідів, які постраждали внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС, отримали по 2000 гривень матеріальної допомоги.

267 путівок закупили з міського бюджету для санаторно-курортного лікування ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: