Skip to content

#Вопрос к «НМ»: как восстановить документы на квартиру?

Катерина Гаценко

Катерина Гаценко

#Вопрос к «НМ»: как восстановить документы на квартиру?Новости Днепра.

«Наше місто» отвечает на актуальные вопросы днепрян.«Мені 90 років. Недавно померла моя дочка. І ось я виявила, що зникли документи на квартиру. Як мені їх поновити?»

#Вопрос к «НМ»: как восстановить документы на квартиру?Новости Днепра.

«На вопрос отвечает координатор проектов и юрист Всеукраинского благотворительного фонда «Горєніє» Елена Манько:

— У разі втрати документів на нерухоме майно (викрадення, зіпсування) не потрібно панікувати чи впадати у відчай. По-перше, ви не втрачаєте права власності, воно залишається за вами, але, якщо ваше право власності не внесено до Державного реєстру, до відновлення документів ви не зможете вільно розпоряджатись даним майном (продати, здати в оренду, подарувати тощо). По-друге, будь-який документ можна відновити, отримати його дублікат, який матиме таку ж саму юридичну силу, як і оригінал.

Дії:

1.У разі крадіжки чи втрати документів у першу чергу бажано подати оголошення в регіональну газету про те, що певні документи (назва, номер і дата видачі, на чиє ім’я та ким видано) слід вважати недійсними. Газету з відповідним оголошенням зберегти, воно потім додається при зверненні для отримання дубліката чи реєстрації.

2.Звернутися за отриманням дубліката до тієї установи, яка видавала відповідний документ. Це може бути:

— державна реєстраційна служба;

— державна нотаріальна контора або приватний нотаріус (якщо документи вже були передані до державного нотаріального архіву, звернутись до відповідного архіву);

— суд (у разі неможливості отримати дублікат документа, зареєструвати право власності, звернутись до суду з позовною заявою про визнання права власності на об’єкт нерухомого майна або про встановлення юридичного факту).

3.Внести інформацію про право власності до Державного реєстру прав на нерухоме майно (якщо необхідна інформація в реєстрі відсутня).

З 1 січня 2013 року право власності на нерухоме майно повинно відображатись у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Тобто офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно здійснюється шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. З січня 2016 року свідоцтво про право власності на нерухоме майно не вимагається (про реєстрацію приймається рішення, яке надається в електронному вигляді, за вимогою може бути видано в паперовому Витяг з Державного реєстру з підписом та печаткою державного реєстратора), тобто право власності підтверджується не документом, а відповідним записом у Державному реєстрі.

Таким чином, якщо відомості про право власності було внесено до Державного реєстру після 1 січня 2013 року, документи відновлювати немає потреби. Якщо ж відомості внесено не було, необхідно звернутись до державного реєстратора, і ось тут уже знадобляться документи, що підтверджують право власності.

Майте на увазі, що відповідно до пункту 53 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 р. №1127, для державної реєстрації права власності на нерухоме майно, яке було зареєстровано до 1 січня 2013 року, у зв’язку із втратою документів подаються копія примірника втраченого документа та оголошення про втрату. Державна реєстрація проводиться за умови встановлення державним реєстратором наявності зареєстрованих речових прав в інформаційних системах, що здійснювалася до 1 січня 2013 р., або на паперових носіях інформації, ведення яких здійснювалося підприємствами Бюро технічної інвентаризації.

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: