Skip to content

Цього року від СНІДу померли 190 дніпрян

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

В цьому році від СНІДу померли 190 дніпрян. новости Днепр

В цьому році від СНІДу померли 190 дніпрян. новости Днепр

ВІЛ-інфекцію виявили у 650 дніпрян, а 190 померли від СНІДу. Таку сумну статистику медики зафіксували у Дніпрі з початку року.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом кореспондент «НМ» поспілкувалася із завідуючої міським центром СНІДу Оленою Лісничою.

Всього, за її інформацією , під диспансерним наглядом у їхньому медичному закладі перебуває 7241 ВІЛ-інфікований, зокрема, 3017 з діагнозом СНІД. Безплатні ліки отримують 3200 городян. Фахівець переконує: вчасно розпочате  лікування допоможе уникнити плачівних наслідків.

Важливо знати і про те, що 75% випадків зараження відбувається через нерозбірливі статеві стосунки та вживання наркотиків, а ВІЛ-вірус руйнує імунну систему та приводить до розвитку СНІДу. Так звані СНІД-асоційовані хвороби надзвичайно небезпечні, оскільки на цій стадії будь-якій, навіть банальній інфекції організм протистояти вже не може. Через це людина помирає від таких супутніх діагнозів, як пневмонія, туберкульоз, злоякісні пухлини шкіри і судин, токсоплазмоз.

В цьому році від СНІДу померли 190 дніпрян. новости Днепр

— Носії ВІЛ упродовж тривалого часу можуть почуватися здоровими, хоча відразу після інфікування спостерігаються ознаки, що нагадують застуду: підвищення температури, втомлюваність, збільшення лімфатичних вузлів на шиї, — розповідає Олена Ліснича. — Потім настає період, коли вірус не проявляється, тож інфікований не підозрює про зараження. Уникнути біди допоможе анонімне тест-обстеження чи аналіз крові, яке треба робити за найменшої підозри. Завдяки вчасному лікуванню можна прожити досить довго. У моїй практиці таких людей немало. Вони живуть звичайним життям, створили сім’ї, працюють, навіть вже мають онуків.

Крім статевого способу, інфекція може передаватися через кров під час переливання, використання брудних шприців з наркотиками, брудних голок, лез і ножиць під час пірсингу, татуювання, манікюру. Від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю.

Не можна заразитися через рукостискання, обійми, поцілунки, піт, слину, сльози, кашель і чхання. При користуванні посудом, туалетом, душем, телефоном, комп’ютером, через монети та паперові гроші.

Цього року діагноз СНІД у Дніпрі поставили 432 особам, 190 дніпрян з таким діагнозом – померли.

За даними міністерства охорони здоров’я, щодня в Україні реєструється 48 нових випадків зараження ВІЧ-інфекцією, 24 — СНІДом та 8 смертей від цієї хвороби.

Найбільше випадків захворювань реєструється у Одеській, Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях.

Юлія Бабенко, фото автора.

 

 

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: