Skip to content

Як військовому у Дніпрі отримати статус учасника бойових дій

Юлия Сегеда

Юлия Сегеда

Как военному в Днепре получить статус УБД. Новости Днепра

Про порядок оформлення статусу учасника бойових дій та процес отримання статусу у судовому порядку читайте в ексклюзивній статті правозахисника Юлії Сегеди.

«Мій чоловік воював у складі добровольчого батальйону у 2014—2015 роках у зоні АТО, отримав поранення, але у нього нема документів для отримання статусу учасника бойових дій. Чи є можливість отримати цей статус у судовому порядку?»

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 7 квітня 2015 року № 291-VIII, зокрема внесені зміни до п. 20 ст. 6 — учасниками бойових дій визнаються особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

Отже нормативно питання надання статусу УБД добровольцям урегульовано, але здійснюється надання цього статусу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України за необхідним переліком документів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413 затверджено Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції. А в п. 4 цієї постанови КМУ зазначено, що підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є:  для осіб, зазначених в абзаці другому пункту 2 цього Порядку, — документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, направлення (прибуття) у відрядження до районів проведення антитерористичної операції, їх перебування в таких районах з метою виконання завдань із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України шляхом безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень).

В Україні вже є судова практика з цих питань. Суди встановлюють факт участі в бойових діях під час проведення антитерористичної операції. Для цього потрібно надати суду письмові документи, які у вас є, що підтверджують ці обставини, а також залучити свідків.

Після отримання рішення суду про встановлення цього факту ваш чоловік- доброволець, зможе отримати статус УБД, а також ставити питання про отримання виплат за поранення. Але, скоріш за все, вам доведеться пройти ще один судовий процес щодо стзобов’язання здійснити ці виплати.

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: