Skip to content

Дніпровський академічний театр відкриває ювілейний сотий сезон

Лилия Козишкурт

Лилия Козишкурт

Сьогодні, 15 жовтня, відкриває ювілейний сотий сезон Дніпровський академічний перший державний український музично-драматичний театр ім. Шевченка. Відбудеться прем’єра мюзикла «Скрипаль на даху» на музику Дж. Бока за п’єсою Г. Горіна «Поминальна молитва».

Учора театр запросив глядачів на останню генеральну репетицію – громадський перегляд цієї вистави для журналістів і родичів працівників театру. Зал був переповнений, як сказав перед початком режисер, «родичів» виявилося дуже багато, але всі ми – одна сім’я, і саме про це вистава.

Поставив її режисер і композитор, народний артист Росії Володимир Назаров. Ця талановита творча особистість відома театралам, та й не тільки, і як засновник єдиного державного музичного театру національного мистецтва у Москві, і як людина, яка була позбавлена цього театру через свої політичні погляди, особливо у питанні ставлення до України.

Сам Володимир Васильович родом із Новомосковська, і Дніпро також вважає рідним містом, тут він дістав першу професіональну освіту, знає кожну вулицю. Він написав і поставив в Дитячому оперному театрі Києва оперу «Жив собi пес», а в кінці 2016 року був запрошений в Дніпровський театр ім. Шевченка поставити «Скрипаля на даху». Володимир Васильович з великим бажанням відгукнувся на це запрошення.

Відомим американським мюзиклом знаменитого композитора Джеррі Бока «Fiddler on the Roof» («Скрипаль на даху») за мотивами творів класика єврейської літератури Шолом-Алейхема, у свій час відкрився театр Володимира Назарова у Москві. Тільки у нього вже додана сюжетна канва «Поминальної молитви» Г. Горіна, деякі сцени з Шолом-Алейхема, крім музики Бока Назаров наповнив виставу відомоми і розшуканими ним старовинними єврейськими мелодіями.

У роботі йому допомагав старший син — актор і режисер Артем Назаров. Вистава йде у талановитому, лаконічному і образному оформленні дніпровського сценографа Ольги Костюкової. Переклад тексту українською мовою зробив завліт театру Віктор Шевченко.

На головну роль Тев’є-молочника був запрошений Ігор Томілов, лауреат Національної музичної премії «Овація», який грав у Назарова у першій постановці. Режисер вважає його актором світового рівня, і крім Томілова більш нікого не бачить у цій ролі. Треба додати важливу річ: актор, який зовсім не знає нашої мови, вивчив свою роль українською і говорить нею на сцені з абсолютно досконалою, бездоганною вимовою.

У Володимира Назарова разом з директором-художнім керівником театру ім. Шевченка заслуженою артисткою України Оксаною Петровською є великі подальші плани. Вони хочуть розвивати театр, є ідеї співпраці із США, оновлення трупи, тощо.

У виставі «Скрипаль на даху» зайнята майже вся трупа шевченківців. Режисер дуже задоволений складом виконавців. У ролі Голди, вірної дружини Тев’є —  Оксана Петровська, Менахема блискуче грає заслужений артист України Віктор Гунькін, а комічну роль його мами – заслужена артистка України Ірина Медяник, м’ясника Лейзера Вольфа, який хотів одружитися з молоденькою, — народний артист України Григорій Маслюк. Добре зарекомендували себе і молоді артисти – Вероніка Голованьова(Цейтл), Тетяна Лоза (Хава), Василь Петрушко (писар Федько), Ярослав Безкоровайний (кравець Мотл). А який чудовий балет, який оркестр на сцені! Не можна назвати усіх, хоча усі того варті.

Запрошені глядачі були у захоплені від вистави. І, мабуть, сьогоднішні глядачі прем’єри також розділять їх почуття.

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: