Skip to content

У Дніпрі вперше показали документальний фільм «Пасхальний десант»

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Його  презентував відомий львівський медіа експерт, засновник мережі «Місцевий блогер» та керівник центру інформаційних досліджень «Меридіан» Олександр Лавринович.

6 та 7 серпня представники «Львівської блогосфери» побували у Дніпрі. Під час зустрічей з дніпровськими медійниками, львівські журналісти, блогери та громадські діячі обговорювали у форматі круглого столу перспективи реалізації спільних мережевих медійних ініціатив. Розглядалися найбільш значущі питання інформаційного та суспільного характеру – подолання негативних стереотипів та мови ворожнечі у регіональних медіа, проблеми соціального та правового захисту переселенців, зокрема,  таких найбільш незахищених категорій, як самотні та розлучені мами-переселенки із дітьми.

Захід, який організували львівська громадська організація «Товариство Лева» та громадський рух журналістів “Медіа центр європейських ініціатив „Дніпро”, проходив у межах Програми національних обмінів за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США). Партнером зустрічей виступив Центр інформаційних досліджень та ресурсних послуг «Меридіан», оскільки у 2014 році саме у межах реалізації проекту «Місцевий блогер» і здійснювалася ініціатива «Пасхальний десант». Вона стала поштовхом до сворення  документального фільму.

«Цю документальна стрічку ми зняли у перші дні анексії Криму, у березні 2014 року, коли наша країна чекала вторгнення російських військ, -звернув увагу він. – Тоді була дуже велика тривога і практично не було ніякої інформації. От львів’яни і вирішили поїхати на Херсонщину, на кордон з півостровом, щоб дізнатися про події на місці, підтримати наші війська і населення. Так і «народився» «Пасхальний десант», до якого входили львівські блогери, телевізійники, молодіжний гурт «Хочу ще!».

Жителям Західної частини України важливо було побувати  на півдні ще й для подолання стереотипів, які довгий час українцям нав’язувала влада. Саме стереотипи про захід і схід негативно впливали на інформаційне поле. На Херсонщині обережно ставились до західників, зокрема львів’ян, а львів’яни не розрізняли, наприклад, Донецьку і Дніпропетровську чи Херсонську області. Вважали, що там скрізь проросійські люди.

«Ми ж під час поїздки доводили зворотне, і переконувалися в зворотному самі, — зазначає Олександр. — За 6 днів, які група блогерів перебувала на півдні країни, ми зустрілися з багатьма людьми не тільки у військових частинах, а й в містах та селах. Було багато зустрічей з військовими, місцевими активістами та волонтерами, владою та звичайними херсонцями. Це сприяло тому, що львів’яни почали розрізняти, що кожен регіон держави має свою інформаційну специфіку, херсонці дізнались про те, що вони можуть розраховувати на підтримку та розуміння на заході країни. Всім було зрозуміло: стереотипи створені штучно. Тож «Пасхальний десант» досяг свого результату – багато стереотипів вдалось подолати. І багато в чому – завдяки оперативній роботі блогерів. Їх роль сьогодні виходить на перший план як громадянська журналістика, головна мета якої швидко та оперативно розповісти про ситуацію. Аби  долати стереотипи й надалі центр «Меридіан» пропонує  журналістам та блогерам різних регіонів обмінюватись досвідом, створювати спільні проекти. В наших інформполях багато негативних явищ і спільно ми можемо позбавитись їх».

Олександр Лавринович переконаний: потребу інформаційної співпраці журналістів, блогерів та громадських активістів в контексті активізації інформаційних контактів та співпраці між двома важливими регіонами — Львівським і Дніпровським – важко переоцінити. Тож і запропонував напрацювання спільних медіа ініціатив на підтримку важливих суспільних та волонтерської роботи у сфері допомоги переселенцям і сім’ям воїнів АТО, підтримки реформ. Це, звичайно ж, і реалізація спільних семінарів, тренінгів у Дніпрі та Львові з важливих питань медійної діяльності та протидії неправдивій інформації у медіа, блогосфері та соціальних мережах.

Фільм «Пасхальний десант», який дніпровські медійники змогли побачити під час зустрічі з львівськими колегами у обласній спілці журналістів, розповідає про створення перших мережевих громадських ініціатив на підтримку армії та співпрацю між громадськими активістами Херсонщини та Львівщини.

«Поїздку, результатом якої ставцей документальний фільм, вважаємо вдалою й з огляду на те, що таким чином вдалося задокументувати не лише правдиві історичні події, а й підтримати наших військових в той непростий час, — говорить Олександр. – Всі десантники, розвідники, танкісти та прикордонники, я якими ми зустрічалися, отримували вишиванки та пасхальні подарунки від львів’ян. Добре, що цю ініціативу пізніше підхопили на сході країни. Добре, що маємо змогу донести інформацію до дніпрян, налагодити з ними тісну співпрацю. Дякуємо громадському руху журналістів “Медіа центр європейських ініціатив „Дніпро” та львівській громадській організації «Товариство Лева» за організацію зустрічі. Добрий початок є, буде, звичайно, й продовження».

Юлія Бабенко.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: