Skip to content

Театральний фестиваль на злободенну тему (ФОТО)

Анна Заикина

Анна Заикина

6-10 жовтня у Дніпрі проходить фестиваль патріотичного театру «Миротворці». Хвилюючі вистави артистів з усієї України зібрані на сцені театру ім. Т.Г. Шевченка.

У фестивалі задіяні сучасні, навіть експериментальні постановки: саунд-віжн-драма, вистава-кабаре, вистава-інтерактив, декілька моновистав. Усі вистави гостро реалістичні: вони засновані на спогадах переселенців із зони АТО та на власному досвіді акторів і режисерів.

У день відкриття фестивалю глядачам показали концерт-реквієм «Ангели Тебе Оберігають», прем’єра якого відбулася ще у травні. Для його режисера і сценариста Ігоря Кирильчатенка війна на Сході – більше ніж реальність. Отримавши травму під час бойових дій, він повернувся до Дніпра і разом з іншими артистами театру ім. Т.Г. Шевченка створив постановку, яка б нагадувала глядачам про те, що ми маємо бути вдячними солдатам та волонтерам за їхню напружену працю.

img_3274

Концерт поєднав відомі українські пісні та нові, авторські, написані за останні два роки. Лейтмотивом концерту стала пісня, створена директором театру Валерієм Ковтуненко. Поезія, що лунала зі сцени, написана теж нещодавно. Автори деяких віршів – діти та переселенці із зони АТО.

img_3154

Вражали проникливі монологи заслуженої артистки України Оксани Петровської та експресія танцю у виконанні артистів театрального балету.

img_3312

11 жовтня о 13.00 влаштують іще один показ концерту-вистави для дітей Дніпра. А найближчим часом режисер планує тур по Дніпропетровській області.

Закриватиме фестиваль «Миротворці» прем’єра трагедії «Гамлет» у виконанні акторів Закарпатського обласного музично-драматичного театру. Це – вистава з класичною основою, у якій мова йде вже про сучасного українського бійця. Погодившись на участь у фестивалі, постановники переживали, що не встигнуть завершити підготовку. 10 жовтня дніпряни матимуть змогу побачити результати їхніх щоденних репетицій.

Цікаво, що у фестивалю є своє журі – театрознавці та журналісти Ельвіра Загурська, Вадим Дишкант та Алла Підлужна. Вони оцінюють вистави з точки зору як глядачів, так і мистецтвознавців. Головне питання, що стоїть перед ними: чи можна тему АТО представити через мистецтво?

Докладніше про програму та журі фестивалю можна дізнатися за посиланням: http://ukrdrama.dp.ua/fest-myrotvorzi.htm

Анна Заікіна, фото автора

 

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: