Skip to content

У Дніпрі українців закликатимуть повернутися на батьківщину

Марианна Стец

Марианна Стец

7 жовтня відбудеться духовне віче, головна мета якого – заклик до українців, «розсіяних по світах», повернутися до своєї країни та працювати для неї

dmitro-povorotnij– Псалмоспівець Давид якось сказав: «Як добре, коли браття живуть у злагоді», – розповідає голова відділу патріотичного виховання та капеланської опіки Дніпропетровської єпархії УПЦ КП, протоієрей Дмитро Поворотний. – Ці слова є лейтмотивом до нашого заходу. Українці вже багато років розсіяні по всьому світі. Хтось залишав батьківщину добровільно, шукаючи свого щастя за кордоном, а хтось – примусово. Вони реалізували себе в інших країнах в різних сферах діяльності. Але більшість з них пам’ятають рідну землю, сумують за нею. Всі ці роки, від початку подій на Майдані, ми відчуваємо як наше суспільство прокидається від летаргічного сну. Ми розуміємо, що повинні будувати майбутнє для себе та наступних поколінь. Закликаємо українців повертатися до своєї країни. Державних діячів – покращувати життя людей. Весь цей процес, звичайно, триватиме не один рік…

Заклики до українців мають кілька значень. Можна повертатися на батьківщину, щоб працювати для неї. А можна пропонувати якісь ідеї щодо покращення життя, запозичені за кордоном, або інвестувати в економіку України.

yurij-yakuba– Мета духовного віче – активізувати суспільну свідомість нації, – додає громадський діяч Юрій Якуба. – За межами нашої країни мешкають більше 20 мільйонів наших земляків. Серед них багато людей, що мають великий досвід. Зараз наша нація потребує об’єднання. Найбільше занепокоєння викликають співвітчизники, які мешкають у Росії. Своєю працею вони допомагають країні-агресору. Ми хочемо врятувати їх. Хочемо, щоб громадські організації та державні органи також долучалися до багатоконфесійного руху. Держава повинна створювати такі інституції, які б змогли прийняти потік репатріантів, надати їм податкові пільги, організаційні послуги, щоб їм легше було адаптуватися до життя на своїй батьківщині.

Ще одна мета віче – закликати українських військових, які служать у військах інших країн, повернутися додому та захищати Україну від Росії.

oleksandr-vodolazkij– Я двадцять років прослужив у Збройних Силах, – говорить полковник ЗСУ, депутат обласної ради Олександр Водолазький. – Більше року виконував обов’язки командира 43-го мотопіхотного батальйону в зоні АТО. В нас є великий бойовий досвід, але нам не вистачає військової майстерності, яка б допомогла швидко звільнити країну від ворога.

6 жовтня о 12.00 у будинку-музеї Д. Яворницького відбудеться бесіда з владикою Симеоном, якому доводилося по справах їздити в інші країни. Це місце є знаковим і тому, що сам Дмитро Яворницький колись мешкав за кордоном та повернувся на батьківщину, коли йому було 50 років. 7 жовтня о 12.30 на площі біля оперного театру відбудеться духовне віче. На ньому кожен бажаючий зможе висказати свою думку щодо майбутнього України та можливості повернення наших співвітчизників у рідну країну.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: