Skip to content

Повітря та воду Діївки забруднюють незаконні звалища

Inna Vnukova

Inna Vnukova

svalka-dneproshiny-3

Такого висновку дійшла робоча комісія, створена міськрадою для розслідування ситуації із функціонуванням звалищ навколо Діївки та забруднення ними навколишнього середовища.

До складу комісії увійшли депутати міськради Дніпра, спеціалісти-екологи з департаменту міської ради та громадські активісти та мешканці селища, які щодня потерпають від смороду та зіпсованої води у криницях. Але полігон «Правобережний», що належить КП «ЕкоДніпро», як виявилось, у цьому не винен. Про це розповів депутат Дніпровської міської ради Руслан Вишневецький:

vishnevetsky-600

«Правобережний» працює в нормальному режимі, приймає та рекультивує сміття. Усі недоліки можна усунути найближчим часом. Приміром, заборонити паркування машин під високовольтною ЛЕП та поновити пристрій для відлякування птахів, який наразі не працює. Думаю, усі проблемні питання будуть вирішені новим керівником, якого призначили лише півтора місяці тому.

Але на «Правобрежному» комісія не зупинилась та пішла далі шукати – звідки ж так смердить? І прийшла до сміттєзбірного полігону, що раніше належав підприємству «Дніпрошина». Як розповіла радник голови Дніпропетровської райдержадміністрації та координатор ГО «ЕкоПатруль» Тетяна Лампіка, 2012-го року, після збанкручення підприємства, полігон за рішенням Господарчого суду Дніпропетровської області був переданий КП «Спортінвест» зі зміною призначення землі з промислового на сільськогосподарське:

20160415200537

«Спортінвест» саме зараз проходить процедуру ліквідації. Земельна ж ділянка у 300 гектарів, на якій розташований цей полігон, ще у лютому цього року за рішенням того ж суду повернулася у власність області. Місто ж за кілька років нецільового використання земель сільгосппризначення повинно компенсувати витрати на їх рекультивацію. Тож за документами виходило, що цей полігон зараз працювати не мав. Насправді ж він працює і приносить своїм власникам немалий прибуток, податки з якого вони державі не сплачують. Нас, звісно, на полігоні не чекали, тож крім охоронників на в’їзних воротах, ми більше людей не побачили, всі кудись швиденько зникли. Але були усі ознаки, що хвилин п’ять тому тут кипіла робота з переробки сміття. До речі, в досить комфортних умовах, в нещодавно збудованих «приміщеннях».

svalka-dneproshiny-1

Свіжі сліди вантажних машин також підтвердили – сюди постійно завозять побутове сміття. Але жє треба робити не тільки бізнес, а ще й рекультивацію. Адже, на відміну від полігону «Правобережний», саме цей полігон розташований вище рівня стоку поверхневих вод, і саме він забруднює діївську воду. Думаю, в ситуацію повинні втрутитись разом обласна, і міська влада.

Ще одне звалище комісія також знайшла на рівні, вищому за полігон «Правобережний», неподалік від Діївки-2 у балці Сухий острів. Аби попередити її зсуви, саме сюди вивозилися шлами підприємства «Дніпроважмаш».

suhoj-ostrov

Але зараз вони до балки не доїжджають – неподалік на повну потужність працює ціле підприємство, яке добуває з промислових відходів метал. Та повністю змінює таким чином склад шламу. Тож до балки потрапляє не те, що може її укріпити, а вже «пусті» промислові відходи, які ніхто не рекультивує та не захищає від них ні почву, ні воду, ні повітря так, як це повинно бути за Законом.

Як повідомила Тетяна Лампіка, наступний крок у роботі комісії – порівняти фактичну ситуацію зі звалищами навколо Діївки із тим, що там повинно бути згідно із проектної документацією. А далі треба буде вирішувати – або переводити діяльність переробних нелегалів у законну площину із обов’язковим виконанням усіх природозахисних заходів, або закривати незаконні полігони з обов’язковою рекультивацією сміття. З цим погодився і Руслан Вишневецький:

«Помилки треба виправляти та йти вперед, ставити перед собою системні питання та вирішувати їх. Приміром, хоча б законодавчо збільшити відстань між сміттєвими полігонами та містом хоча до 10-15 кілометрів, адже ніяка економія на паливі не співставна із здоров’ям та життям людей».

Ілона Полуніна

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: