Skip to content

«Мандрівний театр» допоможе дітям-переселенцям

Марианна Стец

Марианна Стец

20 вересня на Дніпропетровщині стартує проект «Мандрівний театр», мета якого – інтегрувати дітей та підлітків з родин внутрішньо переміщених осіб у культурне середовище краю

Ініціатор проекту – громадська організація «Український захист». Його діяльність було розпочато у партнерстві з Центром міжнародного грантрайтінга при облдержадміністрації за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва.

kiselev– Члени нашої організації – внутрішньо переміщені особи, – говорить керівник ГО «Український захист» Олександр Кисельов. – Ми хочемо допомогти дітям-переселенцям адаптуватися до нового середовища за допомогою культурних заходів.

До реалізації проекту долучився Дніпропетровський академічний обласний молодіжний театр. На основі сценаріїв, розроблених викладачем металургійної академії Лесі Ткач, він створив театральні вистави для дітей та підлітків від 11 до 16 років, які навчаються у школах та професійно-технічних училищах нашої області.

minakova– Це частина культурної програми, спрямованої на всіх внутрішньо переміщених осіб , – зазначає представник Центру міжнародного грантрайтінга при Дніпропетровській ОДА Катерина Мінакова. – Однак якщо дорослим та маленьким дітям легше адаптуватися до нового середовища, то підліткам потрібна наша підтримка. Ми маємо допомагати їм звикати до нового життя… «Мандрівний театр» – це дуже давня українська традиція. Гадаю, саме він допоможе торкнутися струн дитячої душі. Це будуть не просто спектаклі, а інтерактивне дійство, в якому, окрім професійних акторів, активну участь братимуть юні глядачі.

Особливістю проекту є спільна участь у заходах як дітей-переселенців, так і тих, які є місцевими жителями. До роботи над ним залучили культурологів, художників та мистецтвознавців. Усі діти, що побачать вистави, отримають пізнавальну брошуру про культуру Дніпропетровщини. Цю книгу оформила художниця Наталія Ткачук – єдиний у Європі майстер мозаїчних ікон з ломаного карпатського каменю.

dscn3835– Спеціально створені сценарії враховують особливості вікових категорій, – додає директор Дніпропетровського академічного молодіжного театру Олексій Владимиров. – Спектакль триватиме по 1-2 години. У ньому будуть задіяні 10-15 акторів. Присвячено сценарій нашій області, її культурі та історії, визначним особистостям Дніпропетровщині. Для учнів влаштуємо веселі вікторини з питаннями на абсолютно різноманітні теми, які не обов’язково стосуватимуться культури.

Всього у рамках проекту, який триватиме до кінця листопада, планується здійснити 24 виїзди театру до тих навчальних закладів, у яких навчається найбільше переселенців. Виставу на непрофесійних сценах побачать 5 тисяч дітей. Перший виїзд – до Апостолова – відбудеться 20 вересня. Після виїздів серед глядачів проведуть конкурс малюнків на тему «Ми живемо в найкращому краї».

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: