Skip to content

Дніпро єднає творчих людей (ФОТО)

Марианна Стец

Марианна Стец

dscn3610У Будинку мистецтв у рамках проекту «Поєднані Дніпром» до Дня міста відкрилися виставки образотворчого, народного і фотомистецтва «Дніпро єднає нас у просторі і часі»

У експозиції – близько 400 робіт. Серед їх авторів – відомі митці пензля: народний художник України Федір Клименко, заслужені художники України В’ячеслав Данилов та Анатолій Жежер, члени Національної спілки художників України В’ячеслав Юрченко, Анатолій Гармаш, Станислав Юшков, Михайло Кублик, Євген Логвиненко, Олександр Рєзнік, Сергій Боровський, Василь Тєвяшов та багато інших.

Свої творчі надбання представляють і молоді художники Тетяна Охріменко, Юлія Барко, Валентин Назаренко, Марина Кондурова, Богдан Бучковський, Анастасія Іванова та Марина Корольова.

Цього року поряд із роботами членів фотоклубу «Автор» можна побачити світлини із 14 країн світу: Німеччини, Великої Британії, Литви, Ісландії, Індії, Грузії, Литви, Китаю, США, Ізраїлю, Росії, Білорусі, Нідерландів та Саудівської Аравії. Тематика більшості із них – планета дитинства. На деяких знімках дітлахи смішні та веселі. А поряд з ними – сумні фотографії, які відображають сторінки життя дітей з бідних сімей та сиріт. Наприклад, серії знімків індійського фотографа Суніти Дас «Втрачене дитинство» та «Постраждалі від цунамі». Кожен герой – особливий та не схожий на інших. Всі вони ніби дивляться на нас із надією, що ми намагатимемося змінити цей світ, зробити його кращим.

Понад сто творчих робіт демонструють 15 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Серед них – майстри Національної спілки майстрів народного мистецтва Любов Мукасєєва, Тамара Макаренко, Людмила Дворниченко, Олена Білова-Брайченко, Віктор Чумак та лауреат премії імені Т. Пати Олена Худорлій. Вони представляють роботи, виконані з природних матеріалів: лози, соломи, глини, рогозу, трави та кукурудзяного листя.

На відкриття виставки запросили молодь міста – студентів та школярів. Директор Будинку мистецтв Валентина Слобода розповіла їм про усі експонати.

– Чорно-білі фото цінуються в світі більше, ніж кольорові, – пояснює вона. – Адже без кольорів важче передати настрій… Проект «Поєднані Дніпром» існує з 2013 року та об’єднує щоразу нових творчих людей. Назва має два значення – місто і річка Дніпро. Адже наша річка пам’ятає наших пращурів, пов’язує минуле із сьогоденням та майбутнім. Художники показали різне своє бачення нашого міста, його історичне минуле. Ми вітаємо рідне місто із ювілеєм. Віримо, що його душа, яка живе у серцям митців, робитиме світ кращим.

Із відкриттям виставки та з Днем міста усіх присутніх привітав начальник управління культури і мистецтв міськради Євген Хорошилов. Також він урочисто вручив дипломи фотографам – переможцям міжнародних виставок.

– Вже багато років, відкриваючи цю експозицію, ми бачимо, що розмаїття палітр поєднує наших митців, – говорить він. – Протягом року в Будинку мистецтв проходить понад 500 різноманітних заходів: виставок, майстер-класів та семінарів. Ми пишаємося нашими талановитими досвідченими та молодими митцями.

Під час презентації яскравих творчих робіт прозвучали поетичні та музичні твори митців Дніпра, присвячені Дню міста. Поетеса та співачка Олеся Чайка, людина, яка співає душею, передаючі своєю творчістю пульс часу, виконала кілька своїх пісень, присвячених любові до рідної землі.

– Мистецтво дійсно єднає всіх людей, – посміхається вона. – Воно єднає всі країни та несе мир. Кожен із нас має свої улюблені місця в світі. В мене це Андріївський узвіз. Про нього, до речі, нещодавно написала пісню.

Виставка у Будинку мистецтв працюватиме до 10 жовтня. Вхід вільний.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: