Skip to content

У Дніпропетровській області відкриється виставка унікальних хрестів

Марианна Стец

Марианна Стец

2 вересня о 15.00 у Петриківському музеї етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва відкриється виставка з фондів Музею Хреста «Україна. З Вірою у серці»

В експозиції представлено понад 400 унікальних експонатів 6-8 та 12-13 століть. Це близько 150 дукачів, тісно пов’язаних з етнографією та культовою темою, а також різноманітні хрести, ікони та підвіски. Головна ідея виставки – показати єдність та незвичайність нашої землі.

DSCN3324– Ми вперше показуємо цікаві музейні предмети із 20-ти областей нашої країни – від Криму до Чернігова та від Донецька до Львова, – зазначає директор Громадського Музею Хреста Віктор Векленко. – Тут є низка натільних жіночих хрестів, прикрашені коралами та дукачами. Їх називають «барочними». Також є хрести, які носили запорозькі козаки. Вони були знайдені здебільшого у Присамар’ї, але зустрічаються також на Полтавщині, Харківщині, Донеччині та Луганщині. Ще до експозиції входять нагрудні священицькі хрести. В давнину церква була небагатою, тому місцеві майстри виготовляли їх із дерева. Є і казкові хрести, що мають назву «Яблучний Спас»… До речі, наш музей – єдиний у Східній Європі. Його колекція налічує більше трьох тисяч експонатів.

На виставці можна буде побачити унікальний священицький хрест із Полтавщини. Він був виготовлений у козацьких традиціях. Експонат великого розміру було знайдено на дні ріки. А ще на експозиції є срібний карбованець Петра ІІ, що зображує імператора догори дригом. В нашій країні їх нараховується більше десятка. Переважно такі дукачі було знайдено на Харківщині, Слобожанщині та Сумщині.

Виставка відкриється за адресою: селище міського типу Петриківка, вулиця Корчагіна, 14 Б. Триватиме вона до 2 жовтня.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: