Skip to content

У Дніпрі відкрилася виставка «Україна: рух до незалежності»

Марианна Стец

Марианна Стец

В холі облдержадміністрації відкрилася фотовиставка «Україна: рух до незалежності»

З нагоди 25-річчя Незалежності Державний архів Дніпропетровської області представив знімки унікальних документів, зображуючи шлях нашої країни до незалежності. На кількох стендах цей нелегкий шлях представлено від козацької доби до сьогодення.

– Відвідувачам буде цікаво побачити, як наші пращури йшли до незалежності, – зазначає перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман. – Тут є певні фотографії, листівки та уривки з газет. Наші нащадки повинні знати, як будувалася Україна. На мій погляд, незалежність – це коли кожна людина відчуває, що вона живе в державі, яка її оберігає. Зараз іде чергове випробування держави. Якщо ми його витримаємо, то можемо вважати себе повністю незалежними.

Екскурсію для відвідувачів проводить начальник відділу організаційно-аналітичної роботи юридичного та кадрового забезпечення Державного архіву Дніпропетровської області Ольга Шумейко.

DSCN3103– На виставці представлені 74 кольорові фотокопії з обласного та державного фондів архіву, – розповідає вона. – Документи представлені у трьох розділах: «Козацька доба», «Українська революція» та «Здійснення мрії». Ще за часів козаччини Україна боролася за свою незалежність протягом трьох століть. В документах польською мовою розповідається, що конституцією Варшавського сейму було ратифіковано Зборівський договір, який уклав Богдан Хмельницький із польським королем. Тоді Україні дозволялося мати чітко окреслені кордони своєї держави… А кілька століть потому постанова Верховної Ради від 24 серпня 1991 року проголосила: на території України діють лише закони нашої країни та її Конституція.

Відвідувачка виставки Софія – ровесниця України. Найбільше вона зацікавилася вирізками з документів за серпень 1991 року.

DSCN3109– Цікаво було побачити копії цих історичних документів, – говорить дівчина. – Звичайно, ми вивчаємо історію своєї країни у школі та університеті. Але краще один раз побачити, ніж багато разів почути. Це допоможе нам дізнатися більше про минуле свого народу.

Оригінали всіх цих документів є в Інтернеті, а також в архівах центральних органів виконавчої влади. Щороку виставка поповнюється новими матеріалами. У святкові дні – 23 і 24 серпня – експозиція працюватиме в облдержадміністрації. Після того протягом місяця її можна буде побачити у Державному архіві області, який знаходиться за адресою: вулиця Михайла Грушевського, 79.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: