Skip to content

Реліквія з дна Дніпра

Марианна Стец

Марианна Стец

2У Білому залі Історичного музею до 25-річчя Незалежності відкрилася виставка одного експонату «Княжий меч доби Святослава Хороброго. Х ст.»

До Дніпра реліквія приїхала із запорізького заповідника «Хортиця». П’ять років тому біля острова Хортиця на глибині 22 метрів меч виловив рибалка. Знахідка, зовсім не схожа на рибу, вочевидь, здивувала мешканця Запоріжжя Сергія П’янкова. Яким чином «улов» не зірвався, чоловік не може зрозуміти досі. А згодом виявилося, що це меч X ст. так званого «каролінгського» типу.

DS1245

Реліквія має довжину 94 см та важить близько 1 кг. Вона є зразком елітарного озброєння, про що свідчить насічка на руків’ї із мідного сплаву, срібла та, можливо, позолоти. Відновив її художник-реставратор Віктор Голуб. Процес реставрації тривав більше року та обійшовся заповіднику в 60 тисяч гривень.1

Район, де знайшли бойову зброю, є ймовірним місцем загибелі київського князя Святослава Хороброго в 972 році. Пролежав меч на дні річки більше тисячі років. Однак дорогоцінні метали рукояті взагалі не постраждали. Таке хороше збереження меча експерти пояснюють тим, що він потрапив в своєрідний чохол з мулу і піску, який зупинив доступ кисню і запобіг окислення металу. Деякі запорізькі історики стверджують, що меч не належав князю, але якимось чином пов’язаний з його загибеллю.

Дмитро Яворницький вважав, що місце загибелі Святослава було біля Ненаситецького порогу, у місцевості сучасного села Микільське-на Дніпрі (Солонянський район Дніпропетровської області). Там свого часу була встановлена меморіальна дошка, що увічнює події Х ст. часів Київської Русі. В історичному музеї імені Дмитра Яворницького зберігається цінна археологічна колекція давньоруських предметів, зокрема озброєння – сокири, вістря списів, наконечники стіл, залишки кінської збруї, окремі керамічні вироби та багато іншого.

Подібні артефакти дуже рідкісні. В 1928 році при будівництві Дніпрогесу знайдено п’ять мечів того ж століття. Вони, на жаль, загублені в роки війни.

Виставка працюватиме до кінця вересня.

Маріанна Стець

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: