Skip to content

У Дніпрі відбудеться фестиваль «Самар-Дніпро-Фест»

Марианна Стец

Марианна Стец

DSCN290510-11 вересня у Новобогородицькій фортеці на території середньовічного містечка Стара Самар пройде український фестиваль «Самар-Дніпро-Фест»

Відбудеться захід у рамках програми міського голови Бориса Філатова «Культурна столиця». Мета фестивалю – популяризація історичної та культурної спадщини, а також збереження пам’ятки національного значення «Стара Самар»-«Новобогородицька фортеця».

Володимир Панченко– Локація, яку ми обрали, знаходиться у гирлі ріки Самара, – пояснює автор проекту, заступник директора Інституту суспільних досліджень, економіст, історик Володимир Панченко. – 98 відсотків населення міста не знають, що там є справжня середньовічна фортеця. Ми дуже раді, що міська рада підтримала ініціативу проведення на цій території фестивалю. Також захід підтримують громадські організації та підприємці… Дніпро завжди називали «містом чавуну і сталі». Але час іде і ця назва вже давно не є актуальною. Сьогодні основним двигуном прогресу стала людина. Тому все має бути спрямовано на особистість та її думки.

Фестиваль включатиме в себе усі жанри української національної культури, спорту, мистецтва, розваг, музики і кулінарії. У День міста городяни зможуть побачити різні пласти історії міста Стара Самар та фортеці. Тут будуть цікаві музейні експозиції, що демонструють артефакти, знайдені на фортеці. Також проводитимуться історичні екскурсії та справжні археологічні розкопки.

Олександр Сухомлин– Багато років тому на цьому місці знаходилася не лише Новобогородицька фортеця, а й містечко, – зазначає історик, науковий консультант фестивалю Олександр Сухомлин. – А знахідки доби Великого князівства Литовського 15 століття доводять, що там колись була і литовська прикордонна сторожа. Її наступником стало козацьке містечко. Потім – російська фортеця, яку збудував Мазепа. Пізніше ця територія була підпорядкована полтавському полку гетьманщини. В подальшому це поселення було ліквідоване. Але фортеця не припиняла свого існування. Коли було засновано місто Катеринослав, вона увійшла до нього як один із форштадтів. Певний час там знаходилася німецька колонія… Ці всі історичні та культурні шари доповнюють один одного.

Новобогородицька фортеця – об’єкт культурної спадщини національного значення. Зараз вона знаходиться у критичному стані.

Дмитро Каюк– Фортеця постійно руйнується і силами природи, і людей, – говорить кандидат історичних наук, директор КП «Етнографічні парки Дніпропетровська» Дмитро Каюк. – Ми повинні зрозуміти важливість цієї культурної пам’ятки та зберегти її. Передбачається проведення масштабних робіт із дослідження, реставрації та популяризації фортеці.

Головними родзинками фестивалю стануть історична реконструкція бою за фортецю та концерти відомих музичних гуртів. 10 вересня сцену запалить співак Олег Скрипка, а 11 вересня – гурт «Село і люди». Крім того, очікуються виступи представників бойового гопака та козацькі двобої.

Також плануються масові спортивні квести, змагання на каяках, водний бій, пішохідні мандрівки, велосипедні перегони та катання на конях. У зоні «Ярмарок» відбудуться майстер-класи для дітей і дорослих, де гості зможуть придбати сувеніри з фестивалю, або створити їх власноруч. У зоні «Фудкор» кожен зможе скуштувати традиційні страви та взяти участь у кулінарних майстер-класах. На «Літературній сцені» письменники брати Капранови поспілкуються із відвідувачами.

Ірина Шевченко– Цей захід допоможе людям на два дня повністю відчути себе частинкою природи, – вважає арт-директор фестивалю Ірина Шевченко. – Відвідувачів очікуватимуть близько десяти різноманітних локацій. Одне з них – наметове містечко, де вони зможуть поселитися на деякий час.

Після фестивалю міському голові Борису Філатову вручать символічний ключ від міста Самар.

В неділю зранку до Новобогородицької фортеці з вокзалу буде йти поїзд. Також будуть організовані маршрути з площі Островського. Всі подробиці стануть відомі ближче до самого заходу.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: