Skip to content

День народження Олени Блаватської відсвяткували науковими читаннями

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Ювілейний, 185-й день народження нашої великої землячки Олени Петрівни Блаватської сьогодні відзначають у музейному центрі, створеному в старому катеринославському будинку, де вона саме й народилася. Серед організаторів пам’ятних наукових читань — Дніпропетровський Історичний музей, Національна гірнича академія, Інститут післядипломного навчання та Дніпропетровська облрада.

Як підкреслив на відкритті заходів голова облради Гліб Пригунов, ювілейна дата з дня народження Олени Блаватської – це дійсно визначна подія не тільки для нашого міста та краю:

Фото1792

— Блаватська є видатним філософом світового рівня. Ця визначна особистість народилася у нашому місті та стала відомою на весь світ, у неї мільйони прихильників. Для нас дуже важливо і відзначити ювілей, і продовжувати постійну інформаційну роботу, аби осягнути внесок Олени Петрівни в розвиток філософії. Тож проведення ювілейних заходів було підтримано з обласного бюджету. Вже знято фільм про життя та діяльність Олени Блаватської. Але зараз на часі — питання суто майнові. Загальна площа садиби, на якій можна було б розташувати серйозний музей, значно більша за те, що зараз залишилось у Історичного музею. Тому головним наразі є питання власності цієї земельної ділянки. Над цим зараз і треба працювати. Тим не менш, думаю, нам вдасться наступного року виділити додаткові кошти на ремонт, 7-8 млн гривень, аби привести до ладу будинок Блаватської.

Фото1790Фото1791

Відсвяткувати ювілей Олени Блаватської, поспілкуватись із її послідовниками та однодумцями, спробувати осягнути її твори цього року до Дніпра приїхали філософи з усього світу. Європа, Індія, Сполучені Штати Америки – там добре пам’ятають Олену Петрівну та зацікавлено вивчають її теософські праці. Адже ОПБ, або «Вісник світла», як з любов’ю називають Блаватську її ученики, визначила вектор розвитку теософії не на одне століття вперед. У своїй фундаментальній (і за виглядом, і за змістом!) праці «Таємна Доктрина» (написаній, до речі, англійською мовою) Блаватська надала розвитку наукової теософії небаченого доти прискорення. Ще й сьогодні багато що з передбаченого та викладеного нею не вдалося «розкласти по полочках» багатьом розумникам… Це визнають навіть ті, хто кілька десятків років поспіль «гризе граніт» її вчення Білого Лотосу.

blavimg

Але, схоже, суть того, чим хотіла поділитись із людством ця унікальна, непересічна особистість, дісйно може спробувати зрозуміти кожен з нас. Треба тільки повернути кільком простим словам їх первісне значення – так, щоб воно відлунювало в душі кожного разу, коли кажеш або чуєш: Істина, Любов, Неправда… «Ненависть не заглушити ненавистю. Перемогти її може тільки любов». Олена Петрівна Блаватська.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: