Skip to content

З вересня ваше майно під СМС контролем

Людмила Гейко

Людмила Гейко

смсЗ вересня в Міністерстві юстиції планується запуск нового сервісу, завдяки якому власники нерухомості чи бізнесу зможуть миттєво через СМС отримувати інформацію про будь-які реєстраційні дії, які вчинені щодо їхнього майна. Також власник зможе, як і раніше, отримати свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомості на паперовому бланку. І ще одна новація стосується діяльності нотаріусів і інших реєстраторів нерухомості. Вони будуть проводити реєстраційні дії тільки в межах області, де розміщене таке майно.

Про це вчора в ході прес-конференції повідомили перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова та заступник Міністра юстиції Павло Мороз

– Для кожного власника дуже важливо знати, що відбувається з його майном. Багато власників переглядають реєстр щодня, щоб переконатися, що з майном все гаразд. Тому з вересня запускаємо нову послугу СМС інформування про будь-які зміни в реєстрі, які стосуються бізнесу або майна, – зазначила перший заступник Міністра.

Новий сервіс дасть можливість власникам оперативно відреагувати на зміни в реєстрі, які проведені без їхнього відома, одразу звернутися до правоохоронних органів та Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації для відміни неправомірних рішень.
Наразі вже розроблено та завершується тестування відповідного програмного забезпечення, аби у вересні сервіс був повністю готовий до запровадження.

– Під час проведення реформи було створено унікальний орган – Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Комісія впродовж 1–2 тижнів при наявності порушень з боку державного реєстратора скасовує реєстраційні дії і поновлює право власності за особою, яка постраждала від рейдерського захоплення. За такий короткий проміжок часу рейдери не можуть завершити процес захоплення, – заявив Павло Мороз.

Він також поінформував присутніх про низку ініціатив Міністерства юстиції, які мають покласти край спробам рейдерських захоплень бізнесу та майна.

– Перша серед цих змін стосується повернення свідоцтва про право власності на об’єкт нерухомості. У добровільному порядку власник майна зможе звернутися до державного реєстратора і отримати на паперовому бланку свідоцтво про право власності. В реєстрі паралельно буде зроблено позначку і внесено номер свідоцтва. Наступна реєстраційна дія без подання цього свідоцтва до реєстратора буде немож
ливою, — наголосив він.

Друга новація – часткове звуження принципу екстериторіальності при реєстрації. Зокрема під час реєстрації нерухомості нотаріуси, так само як й інші реєстратори будуть проводити реєстраційні дії в межах області, де розміщене таке майно. Так само до меж області буде звужено право реєстраторів проводити зміни керівника чи учасників компанії. Водночас, реєстрацію бізнесу можна буде як і зараз провести в будь-якому куточку країни.

Окрім того, вже зареєстровано в Парламенті законопроект, за яким зміна керівника чи учасників компанії, або ж продаж частки підприємства має бути нотаріально посвідчено.

Наступна важлива зміна – ускладнити процесу відкриття нового розділу в реєстрі нерухомості, щоб не чисті на руку реєстратори не могли вже зареєстроване майно реєструвати за іншим власником, відкривши новий розділ у реєстрі.

Паралельно буде посилена кримінальна відповідальність.

– Як тільки кримінальну відповідальність за рейдерство буде посилено, як тільки будуть перші приклади ув’язнення рейдерів, я переконаний, що це явище зведеться нанівець, – зазначив Павло Мороз.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: