Skip to content

У Дніпрі діти опановують JAVA-програмування

Марианна Стец

Марианна Стец

В рамках проекту «ІТ-школа ДНІПРО» у липні в Карпатах вчителі інформатики та обдаровані учні шкіл Дніпра опановували JAVA-програмування. Літня ІТ-школа, в рамках якої вдалося поєднати навчання з відпочинком, організована методичним центром управління освіти департаменту гуманітарної політики міськради за підтримки генерального партнера проекту ПрАТ Київстар

В Карпатах

Перший проект «ІТ-навчання учителів інформатики та обдарованих учнів» ініціював методичний центр управління освіти департаменту гуманітарної політики міськради. Заняття розпочалися в січні 2016 року. А нещодавно 18 учнів та 13 педагогів отримали можливість протягом трьох тижнів опановувати JAVA-програмування на свіжому Карпатському повітрі.

Діти були дуже задоволені навчанням. Тому для них додатково організували тритижневу літню школу. Щодня заняття доповнювалися спортивною годиною, короткими походами в гори та до лісу, відвідуванням карпатських музеїв і знайомством із гуцульською культурою та традиціями. У командах діти розробляли ІТ-проекти, які зараз опрацьовують вдома. А у вересні школярі представлять результати навчання на відкритому захисті робіт. Яскравим підсумком стане міжнародна сертифікація з JAVA, яку отримають найбільш талановиті учасники проекту. Працю вчителів та учнів оцінять представники міжнародних ІТ-компаній.

Кузичев– Сьогодні в нашому місті відбувається багато позитивних зрушень, – зазначає керівник центру інформаційних технологій методичного центру управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради Микола Кузічев. – Міська рада впроваджує найсучасніші інновації, що стосуються різних галузей життя. У минулому році стартував проект ІТ-навчання учителів інформатики та школярів. Він став знаковим для Дніпра. Унікальність проекту в тому, що він містить у собі авторську модель, яка направлена на підтримку обдарованих учнів та вчителів. Основні завдання, які ми ставимо перед собою, – сформувати активну спільноту зацікавлених у професійному зростанні вчителів інформатики та систему підготовки дитини до майбутньої освіти шляхом профільного навчання.

У проекті, сформованому в минулому році, задіяні найпопулярніші в ІТ-галузі напрямки: програмування, аналітика інформації, веб-дизайн, веб-програмування, комп’ютерна графіка, комп’ютерна техніка, програмування і робототехніка, програмування ігор тощо.  До нового року на базі шкіл Соборного району проводили проект із навчання Scratch-програмуванню. В ньому взяли участь учителі14 шкіл міста. Також було розпочато роботу з популяризації робототехніки. Регулярно проводяться олімпіади за різними ІТ-напрямками, підтримуються зв’язки з навчальними ІТ-центрами та ІТ-компаніями.

Алла Лаврентьева– За розрахунками Міністерства економічного розвитку України, економіка нашої країни дуже скоро може відчути гостру потребу в інженерах, професіоналах у галузях фізики та математики, – підкреслює менеджер зі зв’язків з громадськістю компанії «Київстар» Алла Лаврентьєва. – У 2015 році лише 3% випускників отримали професію «Інженерія». Лише 1% працюють в галузях математики й обчислювальної техніки. Тому сьогодні інженерно-технічна освіта потребує підтримки. Як з боку держави, так і з боку бізнесу. На цей рік ми плануємо підтримувати 35 заходів, більше 20-ти з яких вже реалізовано.

Минулого року «Київстар» приєднався до коаліції STEM-освіти, головна мета якої – сприяння здійсненню глобальних реформ в галузі освіти. Підтримка літньої школи «ІТ-Дніпро» — один із найважливіших проектів для компанії «Київстар». Це частина глобальної програми «Make your mark», орієнтованої на підтримку талановитих школярів, студентів-програмістів, стартаперів та молодих підприємців, які прагнуть зробити свій внесок у розвиток України. Програму реалізує міжнародний холдинг VimpelCom, частиною якого є «Київстар».

Наталья Громик– Проект подарував учителям унікальну можливість професійно вдосконалюватися та розвивати ІТ освіту в Україні, – говорить учитель інформатики Наталія Громик. – Під час занять ми отримали багато нової корисної інформації.

Учасник проекту, учень Ліцею інформаційних технологій Дмитро Байнак із дитинства цікавився інформатикою.

Байнак– У нашому ліцеї ми виконуємо багато завдань з програмування, – розповідає він. – Це допомогло мені розвити своє алгоритмічне мислення. А проект «ІТ-Дніпро» виявився не лише корисним, але й дуже цікавим. За досить короткий час я отримав нові знання. Курс структурований та є базовим для підготовки до міжнародної сертифікації. Також дуже сподобався літній табір, де ми чудово відпочили.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: