На дніпрян полює чорна вдова

rfhfrehnОстаннім часом небезпечних павуків-каракуртів нерідко можна зустріти вже й на Дніпропетровщині. 

Про це кореспонденту «Наше місто» розповів ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Л.М. Деха.

Фахівець зазначає, що в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізький, Донецькій областях та в Криму активність павуків-каракуртів фіксується вже протягом 10 років. У Херсонській області, наприклад, останнім часом зафіксовано майже 400 укусів цього небезпечного створіння. Вже давно можна зустріти каракурта й на півдні Дніпропетровської області. Окрім нього в нашій області зустрічаються скорпіони, жовті павуки Сак й сколопендри, укуси яких також дуже небезпечні.

— Кількість укусів людей каракуртами зростає у періоди міграції самиць – у червні, липні, серпні. Найсприятливіші умови перебування для павуків-каракуртів – спекотне літо, тепла осінь. Частіше ці небезпечні створіння можна зустріти у степу, балках, на уклінах.

Укуси каракуртів можуть бути смертельними як для людей, так і для тварин, але павуки не нападають, якщо їх не чіпати. Самці загрози для людей не несуть.

В момент укусів наступає пекучий біль, через 10-30 хвилин цей біль розповсюджується в області живота, попереку, грудної клітини. Через кілька хвилин наступає затримка дихання, нестерпний головний біль, тремор кінцівок, гіперемія обличчя, збільшення частоти пульсу, ритмів серця. Психомоторне збудження змінюється депресією, запамороченням.

У цьому разі необхідно негайно звертатись за допомогою до лікарів. Необхідно пам’ятати: життя людини можна врятувати лише у лікувальному закладі.

Деякі довідники містять поради — на місце укусу впливати полум’ям сірника. Це необхідно зробити не пізніше 2-х хвилин після укусів каракурта. Широко використовують цей засіб і в народній медицині.

До речі! Каракурт – латинська назва Latrodectus tredecimquttatus – степовий павук із роду чорних вдов. Морфологічними ознаками являються 13 крапок або плями на верхній стороні брюшка. Самиця каракурта має довжину 10-20 мм, самець – 4-7 мм. У самиць, самців тіло чорного кольору. Повністю половозрілі самиці мають чорний колір без плям, з характерним блиском. Вороги каракуртів – оси, їжаки та вівці — кладки яєць павуків витоптуються їхніми отарами.

Юлія Бабенко

 

 

 

 

Добавить комментарий
Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также: