Skip to content

200 мільйонів для благоустрою Дніпра

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Саме така сума акцизного податку від реалізації роздрібної торгівлі йде на важливі для міста цілі.

Експерти Асоціації міст України спільно з мерами міст і депутатами від областей відстояли надзвичайну важливу фінансову позицію: відтепер кошти акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зараховуватимуться до міських бюджетів і йдуть на потреби громади. Парламентський Комітет з питань бюджету підтримав АМУ в цьому плані та прийняв рішення відхилити три законопроекти щодо перерозподілу частини надходжень від акцизного податку на користь обласних бюджетів.

Зокрема, мова йде про проекти Законів: «Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (щодо розподілу акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного)» (№4495);  „Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного)” (№4495-1);  „Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного” (№4495-2).

Результат, який від Дніпропетровської області експертам АМУ  допомогли забезпечити народні депутати Іван Куліченко та Дмитро Ярош, важко переоцінити. Адже це реальна можливість для громад зберегти фінансову самодостатність і вкласти отримані у своє розпорядження кошти на вирішення нагальних соціальних потреб жителів. Спрямування ж частини місцевого акцизу до обласних бюджетів могло призвести до зменшення надходжень місцевих бюджетів на 2,9 млрд. грн. та поставити під загрозу фінансування у 2017 році низки місцевих програм соціально-економічного розвитку.

Завдяки коштам від місцевого акцизу органи місцевого самоврядування вперше за багато років суттєво збільшили видатки на оновлення комунальної інфраструктури та змогли здійснити значні обсяги робіт з будівництва та ремонту доріг, благоустрою, громадського транспорту, ремонту будівель, заходів з енергоефективності, освітлення вулиць, ЖКГ.

У Дніпрі надходження від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів у минулому році склали 251 130 тис. грн. Із них 200 млн. грн. йде на благоустрій міста; 25 млн.грн. — на поточний ремонт житлового фонду; 25млн.  – капітальний ремонт закладів освіти.

Юлія Бабенко

 

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: