Skip to content

Як не отруїтись влітку

Людмила Гейко

Людмила Гейко

ШинкаренкоАби убезпечити себе від кишкових інфекцій, завідувач центру лікування гострих отруєнь міської лікарні №4 Микола ШИНКАРЕНКО радить дотримуватись правил особистої гігієни і вживати якісні продукти.

– Влітку кількість кишкових захворювань збільшується на 20 відсотків, оскільки підвищена температура повітря сприяє розвитку шкідливих бактерій та їхніх токсинів у різних продуктах, – звертає увагу він. – Тож перше правило гарного здоров’я в цей період – свіжі, добре вимиті продукти, якщо це м’ясо і риба – вони мають пройти термічну обробку.

Небезпечними токсикоінфекціями є ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, стафілококові інфекції та гепатит А.

Бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед споживанням термічній обробці, зокрема, тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети. Через таку їжу можуть передаватися дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стрептококові і стафілококові харчові інфекції. Часто спеціалісти стикаються з випадками харчових отруєнь, що спричинені токсинами деяких видів стафілокока.

 

Інфекція може передаватися через брудні руки. А купувати на стихійних ринках консервацію, домашні ковбаси, паштети, в’ялену та копчену рибу небезпечно навіть для життя. Бактерії ботулізму знаходяться у землі, тому овочі теж можуть бути заражені, а закриваючи їх у банку, сприяємо виділенню токсинів. Часто на ботулізм хворіють через вживання диких грибів – люди плутають бліду поганку із сироїжками чи шампіньйонами. Та навіть неотруйні гриби можуть зашкодити здоров’ю, оскільки вони, як губка, поглинають всі шкідливі речовини навкруги, особливо, якщо ростуть поблизу дороги.

Симптоми харчових отруєнь

Після вживання несвіжих харчових продуктів через 1–2 години після попадання в шлунок мікробів і їхніх токсинів з’являється нудота, пронос, блювота, болі в області кишечнику та шлунка, головний біль, озноб, ломота в м’язах і підвищена температура тіла.

Правила, які допоможуть уникнути біди

  1. Перед приготуванням їжі завжди мийте руки. Посуд після приготування в ньому риби або м’яса ретельно мийте гарячою водою з миючими засобами.
  2. Дотримуйтесь достатнього температурного режиму і часу при приготуванні їжі.
  3. Не вживайте продукти, які мають зіпсований вигляд, неприємно пахнуть.
  4. При купівлі продуктів звертайте увагу на термін їхньої реалізації. Зберігайте продукти, які швидко псуються, в холодильнику.
  5. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  6. Готові страви бажано вживати відразу, а при повторному споживанні вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання готової страви без холоду не повинно перевищувати двох годин.
  7. Не беріть із собою в дорогу продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші, які потребують охолодженого зберігання.
  8. Перед вживанням овочів, фруктів та ягід добре промивайте їх питною водою, а перед тим, як дати дітям, – обдавайте окропом.

Якщо виникла підозра на отруєння, не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря!

Юлия БАБЕНКО, фото автора.

 

Категория: Новости здоровья Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: