Skip to content

Засудженим недоплачували заробітню плату

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Прокуратурою перевірено діяльність пенітенціарних органів області щодо виплати заробітної плати засудженим

пенитенциарОрганами прокуратури Дніпропетровської області перевірено стан додержання законодавства щодо своєчасності виплати засудженим заробітної плати, проведення відрахувань за виконавчими документами та перерахування органами Державної кримінально-виконавчої служби України обов’язкових внесків до цільових соціальних фондів. Перевірки проводились із залученням спеціалістів органів відомчого та державного контролю.

Перевірками виявлено ряд порушень вимог законодавства, низький рівень працевлаштування осіб, які відбувають покарання, неналежний рівень оплати праці засуджених, у тому числі за роботу у святкові та неробочі дні щодо подвійного розміру оплати праці, а також не своєчасність її виплати. Встановлено, що фактична середньомісячна заробітна плата засуджених у установах виконання покарань області становить 571,37 грн., що значно менше мінімального рівня, встановленого законодавством.

Так, Дніпропетровською місцевою прокуратурою №2 розпочато кримінальне провадження за фактом невиплати майже 30 тисяч гривень заробітної плати 101 засудженому, що відбувають покарання у Солонянській виправній колонії № 21(ч.1 ст.175 КК України).

Також порушуються вимоги законодавства щодо тривалості робочого часу засуджених; не організовано професійне навчання засуджених тощо.

Крім цього встановлено факти стягнення із засуджених грошових коштів за виконавчими листами та аліментами, які у подальшому за призначенням не перераховувалися. З 1372 осіб, які відбувають покарання або вже звільнилися з місць позбавлення волі, було стягнуто, але не перераховано 287,2 тисяч гривень.

За результатами проведених перевірок органами прокуратури області внесено 9 вказівок з вимогами усунення виявлених порушень, які розглянуто і задоволено, 12 службових осіб установ виконання покарань притягнуто до дисциплінарної відповідальності; зареєстровано 2 кримінальні провадження.

Робота на вказаному напрямі триває.

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: