Skip to content

Влітку кількість кишкових захворювань збільшується на 20%

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Аби убезпечити себе від кишкових інфекцій, завідувач центром по лікуванню гострих отруєнь міської лікарні №4 Микола Шинкаренко, радить дотримуватись правил особистої гігієни і вживати якісні продукти.

 

– Влітку кількість кишкових захворювань збільшується на 20%, оскільки підвищена температура повітря сприяє розвитку шкідливих бактерій та їх токсинів у різних продуктах, – звертає увагу він. – То ж перше правило гарного здоров’я в цей період – свіжі, добре вимиті продукти, якщо це м’ясо  і риба – вони мають пройти термічну обробку. Небезпечними токсикоінфекціями є ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, стафілококові інфекції та гепатит А. Через їжу можуть  передаватися такі захворювання, як: дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стрептококові і стафілококові харчові інфекції. Часто спеціалісти стикаються з випадками харчових отруєнь, що спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці, а це, зокрема, тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети.

Інфекція може передаватися через брудні руки. А купувати на стихійних ринках консервацію, домашні ковбаси, паштети, в’ялену та копчену рибу небезпечно навіть для життя. На щастя, всім пацієнтам, які з початку року звернулись до лікарень міста з симптомами ботулізму, вчасно надали необхідну медичну допомогу. Люди отруїлись домашньою консервацією. Бактерії ботулізму знаходяться у землі, тому овочі теж можуть бути заражені, а закриваючи їх у банку сприяємо виділенню токсинів. Часто на ботулізм хворіють через вживання  диких грибів — люди часто приймають бліду поганку за сироїжки чи шампіньйони. Та навіть неотруйні гриби можуть нанести шкоду здоров’ю, оскільки вони як губка поглинають всі шкідливі речовини навкруги, особливо, якщо ростуть поблизу дороги.

Симптоми харчових отруєнь

Після вживання несвіжих харчових продуктів через 1-2 години після попадання в шлунок мікробів і їх токсинів з’являється нудота, пронос, блювота, болі в області кишківника та шлунка, головний біль, озноб, ломота в м’язах і підвищена температура тіла.

Правила, які допоможуть уникнути проблеми

  1. Перед приготуванням їжі завжди мийте руки. Посуд після приготування в ньому риби або м’яса ретельно мийте їх гарячою водою з миючими засобами.
  2. Продукти, які виглядають зіпсованими, неприємно пахнуть, а також продукти з бомбажних банок не використовувати для їжі.
  3. При закупівлі продуктів звертайте увагу на терміни їх реалізації. Зберігайте швидкопсувні продукти в холодильнику.
  4. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  5. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин.
  6. Не беріть із собою в дорогу продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.
  7. При споживанні овочів, фруктів та ягід, добре промивайте їх питною водою, а при споживанні дітьми — обдавайте окропом.
  8. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).

 Юлія Бабенко, фото автора.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: