Профілактика гострих кишкових інфекцій: що треба знати населенню

профДля профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

•  дотримуватися правил особистої гігієни;

•  ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

•  мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

•  користуватися індивідуальним посудом;

•  запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

•  регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

•  окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сирем’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

•  для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

•  добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

•  дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

•  використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

•  вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання такої,  використовувати охолоджену кип’ячену воду;

•  використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

•  мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

•  не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

•  при транспортуванні і  зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчовихпродуктівтощо);

•  не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

•  не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

•  не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

•  уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

•  при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Поделиться:
Добавить комментарий
Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также: