Skip to content

З 1-го червня на водоймах Дніпропетровщини загинуло 10 осіб

Людмила Гейко

Людмила Гейко

foto-2Експрес-інформація Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах у літній період

Керівництво Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області занепокоєне нещасними випадками на воді, які спостерігаються в останній час.

Лише з 1 червня цього року на Дніпропетровщині на водних об’єктах загинуло 10 осіб, з них 2 дитини.

Як уникнути подібних нещасть? Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, що добре вміють плавати і самовпевнено запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води, коли починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти на себе ступню за великий палець.

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря не нижче +24.

Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води зі швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах. Купаючись на «дикому» пляжі чи у незнайомому місці, не пірнайте з берега, гірки, дерева. У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; купатися краще там, де є рятувальні служби. До плавок потрібно прикріпляти шпильку, якщо далеко від берега судома зведе руку чи ногу, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів. Утримуйтеся від далеких запливів, бо переохолодження – головна причина трагічних випадків.

Особливо слідкуйте за дітьми — їхня поведінка у воді не передбачувана.

На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кіс, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти. Гірські ріки мають стрімку течію, що може збити з ніг. Дно і береги таких річок кам’янисті, тому можна отримати важкі травми при падінні. Можна і впасти на мокрому та слизькому камені, коли тільки входиш у воду.

На морі треба завжди зважати на хвилі, які можуть перевернути людину при вході у воду. Не намагайтеся плисти проти хвилі. Варто бути обережними біля водорізів. Не пірнайте з них, бо можна впасти – вони дуже слизькі від водоростей. Не запливайте за буйки! Великою бідою може обернутися пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.

Якщо під час прогулянки човном ваш плавзасіб перевернувся, головне — не розгубитися, човен ще певний час тримається на воді, отже, треба зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за нього, намагаючись штовхати до берега.

Дотримуйтесь цих нескладних правил – і будете у безпеці!

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: